Vanredna sjednica Komisije za sigurnost PFBiH zakazana za utorak

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u utorak, 23. aprila, vanredno će zasjedati kako bi se razmotrio odgovor entiteta Federacije BiH na najavu formiranja rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS).

“Zato sam poziv za sjednicu, osim članovima Komisije, uputio federalnom premijeru Fadilu Novaliću, federalnom ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari, zamjeniku direktora Federalne uprave policije Ensadu Kormanu i predstavnicima drugih nadležnih institucija. Nadam se da će sjednica potaknuti i članove međunarodnih organizacija, pogotovo OHR-a i Vijeća za implementaciju mira, koji ne bi trebali biti nijemi posmatrači ovakvih prilika u BiH”, rekao je za Fenu predsjedavajući Komisije Damir Mašić.

On je uvjeren da će sjednica ići u dva pravca, prvi da se obustave sve aktivnosti u vezi formiranja navedenog sastava u RS-u i drugi da se krene u reformu policijskih struktura u BiH, koje, po njegovom mišljenju, moraju biti unutar jednog sistema.

“Ne možemo posmatrati RS i Distrikt Brčko kao odvojeni teritorij te moramo iznaći moguće pravce djelovanja u svjetlu aktuelnih prijedloga i zakonskih rješenja iz oblasti sigurnosti u Narodnoj skupštini RS-a”, dodao je Mašić.

Vanrednu sjednicu Komisije za sigurnost zakazao je u 13 sati u zgradi Federalnog parlamenta.