Ambsador Turske u BIH Koč u posjeti Foči i Goraždu: Obnovljena Aladža šalje snažnu poruku uzajamnog poštovanja

 

Ambasador Republike Turske u BIH Haldun Koč danas boravi u posjeti Goraždu i Foči. Koč je zajedno sa goraždanskim muftijom Remzijom ef. Pitićem i direktorom Vakufske direkcije u BiH Senaidom Zajimovićem obišao obnovljenu Aladža džamiju u Foči čije je otvorenje planirano za 4. maj ove godine te ovom prilikom naglasio da je otvaranje Aladža džamije izuzetna prilika da se atmosfera tolerancije, koja vlada u Foči, prenese cijelom svijetu.

“Otvorenje Aladža džamije će biti najljepši primjer tolerancije, uzajamnog poštovanja i brige za naslijeđem što šalje pozitivnu poruku cijelom svijetu”, izjavio je Koč.

Ambasador Koč ovom je prilikom kazao kako je sretan što je Aladža ponovno izgrađena zahvaljujući pomoći Turske.

“Obnovljena Aladža džamija, kao kulturno-historijski spomenik i dio svjetskog nasljeđa, svakako Foči daje puno toga i u smislu turističkog potencijala”, kazao je Koč.

Ovih dana uveliko traju pripreme za svečano otvaranje Aladže kojem će prisustovati brojni zvaničnici BiH, Turske ali i drugih zemalja.

“Aladža je potvrda našeg ponovnog uzdizanja. Uradićemo sve što je u našoj moći da ona živi onako kako je nekada živjela. Tokom mjeseca ramazana Aladža će svaku noć biti puna dobrih ljudi koji vole Božje kuće”, poručio je Remzija efendija Pitić, muftija goraždanski.

Ambasador Republike Turske u BiH susreo se i sa sa načelnikom opštine Foča  Radisavom Mašićem i predsjednikom SO Foča Izetom Spahićem sa kojima je također razgovarao o organizaciji otvaranja fočanske ljepotice te sigurnosnoj situaciji.

U Goraždu se susreo i sa premijerom BPK Goražde Emirom Okovićem i njegovim saradnicima, a nakon toga će posjetiti i Višegrad.