Vanredna sjednica Skupštine BPK Goražde najvjerovatnije u petak

 

 

Aida Obuća predložena je za mandatarku buduće Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde – potvrđeno je u SDA.

Prema nedavno potpisanom sporazumu o formiranju izvršne vlasti u BPK, SDA koja predvodi parlamentarnu većinu  pripala su i dva ministarska mjesta. U skladu sa odlukom kadrovske komisije ove stranke, za poziciju ministra zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih lica predložen je Eniz Halilović dok je za ministricu za pravosuđe, upravu i radne odnose predložena Nataša Danojlić.

Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) za  ministra finansija predložila je Šemsa Muslića, dok bi  Bojan Krunić trebao biti budući ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline.

Edin Aganović iz Stranke za BiH predložen je za ministra za boračka pitanja, Mensad Arnaut kandidat je A-SDA i Nezavisnog bloka za ministra privrede, Nizama Rišljanin prijedlog je Goraždanske priče za ministricu unutrašnjih poslova.

Prijedlog za ministra za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport iz Demokratske fronte trebao bi biti poznat do sutra – potvrdila je predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić, navodeći da zvanični prijedlog za mandatara Vlade BPK očekuje do kraja dana.

„ Još ništa zvanično nije stiglo, ali nadam se da će prijedlog za mandatara biti dostavljen danas od Kluba SDA. Procedura je takva da predsjedavajuća uz konsultacije sa zamjenikom imenuje kandidata za premijera, dok će Skupština donijeti odluku o potvrđivanju Vlade BPK. Sutra bi trebao biti održan sastanak na kojem ćemo dogovoriti i održavanje vanredne sjednice Skupštine na kojoj će biti imenovana nova Vlada. To bi se trebalo desiti do kraja sedmice“ – precizirala je Velić.

Novu parlamentarnu većinu u BPK Goražde čini sedam stranaka – SDA, NBL, DF, SzBiH, SBB, Goraždanska priča i A-SDA/NB.