Na obali Drine u Goraždu gradi se obaloutvrda, ali nestaje popularno izletište

Počela je realizacija višemilionskog projekta izgradnje obaloutvrda na Drini, nizvodno od Mosta žrtava genocida u Srebrenici. Pripremni radovi, uklanjanje drveća i zelenila na jednom od najpopularnijih goraždanskih izletišta Podorasi izazvalo je oštre reakcije građana, uglavnom na društvenim mrežama.

Prednjače u tome bajkeri koji su prije nekoliko godina uredili dio izletišta za okupljanja i druženja te čuvene motorijade, izgradivši i objekat na samoj obali Drine.

 

Ističu kako su iznenađeni i ogorčeni jer do dolaska mašina, koje su uklonile višedecenijska stabla na obali Drine, nisu znali na koji način će se odvijati realizacija samog projekta.

 

“Uvijek je bilo nagovještaja da će se nešto raditi, ali nismo konkretno znali šta je to, šta se može desiti. Sada je sve ovo ‘navrat-nanos’, mi smo uložili dosta vremena i sredstava. Od 2010. godine mi održavamo ovaj prostor i skoro cijelo izletište čistimo od smeća, kosimo, izgleda da to danas nikome više nije prioritet”, kaže Samir Hendo, predsjednik Moto kluba Goražde.

 

O tome su danas razgovarali i s pomoćnikom gradonačelnika za prostorno uređenje Enverom Adžemom.

 

“Mi smo se obratili Adžemu, on je rekao da ćemo naći neko konkretno rješenje, vidjet ćemo šta će se desiti sutra, obećali su izaći na teren”, kaže Hendo.

 

U gradskoj upravi ističu kako je riječ o realizaciji projekta koji ima višestruk značaj za grad iako podrazumijeva postavljanje podzida i staze koji će prema planu realizacije uništiti veliki dio izletišta, ali i objekte privremeno izgrađene u neposrednoj blizini rijeke Drine. Podsjećaju međutim kako se pokazalo da obaloutvrde rađene 70-ih godina nisu pružile adekvatnu zaštitu od poplava.

 

“Ovo će biti trajno rješenje. Projekt obuhvata dizanje obaloutvrda s lijeve i desne strane, radi se i staza za šetanje u dužini od četiri kilometra, bit će bolje urađene. Nastojat ćemo da pomognemo našem Moto klubu da se i njihov problem riješi, pokušat ćemo da zaštitimo objekte i naselja u blizini Drine tako da ćemo time riješiti problem poplava u Goraždu. Dio koji se trenutno radi označen je kao prioritetan za grad jer ima za cilj sprečavanje poplava, kao i zaštitu građana, imovine i objekata”, pojašnjava Enver Adžem, pomoćnik gradonačelnika za prostorno uređenje.

 

Adžem naglašava da će se po završetku ovog dijela projekta nastaviti popravke oštećenja u centralnom dijelu obaloutvrde grada te uzvodno prema industrijskoj zoni Vitkovići.

 

U Gradskoj upravi podsjećaju da će obaloutvrde zaštititi od poplava naselja koja su 2010. godine doživjela pravu katastrofu.

 

Vrijednost projekta izgradnje obaloutvrda nizvodno do entitetske linije je oko 10,5 milona KM. Sredstva su osigurana od Svjetske banke, oko 9 miliona, dok će sa 1,5 miliona KM projekt sufinansirati i Agencija za vodno područje slivova rijeke Save.

 

Vijednost cjelokupnog projekta izradanje obaloutvrda od entitetske linije do industrijske zone Vitkovići je oko 30 miliona KM.