Grad Goražde nastavlja sa aktivnostima na pripremi za implementaciju projekta gradnje brze ceste Hrenovica – Hranjen-Goražde

Nakon što je svečano ozvaničen početak radova na izgradnji tunela Hranjen, počelo se sa tehničkim pripremama za implementaciju ovoga projekta. Budući da je Grad Goražde nadležan za provođenje postupka eksproprijacije zemljišta koje se nalazi na trasi ovoga puta, na poziv građana Podhranjena gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima i predstavnicma JP ”Autoceste” FBiH posjetio je pomenuto naselje. Gradonačelnik i predstavnici JP ”Autoceste” FBiH  saslušali su stavove građana koji se odnose na samu trasu, te je konstatovano da treba poduzeti aktivnosti kako bi se sačuvali stambeni i pomoćni objekti, te plodno i obradivo zemljište, a trasa neznatno korigovala kako projekat ne bi bio ugrožen, a građani nastavili nesmetano obavljanje svakodenih aktivnosti. Nakon posjete naselju Podhranjen i razgovora sa građanima održano je niz sastanaka sa predstavnicima JP ”Autoceste” FBiH kako bi se stavovi i želje građana ovog naselja ispunili i projekat korigovao.

Tim povodom danas je u Maloj sali Gradske uprave održana prezentacije od strane predstavnika JP ”Autoceste” FBiH i IPSA Instituta u sklopu koje je predstavljena korigovana ruta pomenute brze ceste na potezu od izlaza iz tunela Hranjen do Industrijske zone Pobjeda.

Govoreći o današnjoj prezentaciji gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović u izjavi za medije je istakao – ”Mi smo imali sastanak sa građanima Podhranjena na kojem su građani iznijeli svoje želje i stavove kako bi se sačuvali stambeni i pomoćni objekti, te plodno i obradivo zemljište, a trasa neznatno korigovala kako projekat ne bi bio ugrožen, a građani nastavili nesmetano obavljanje svakodenih aktivnosti. Danas smo obezbijedili predstavnike JP ”Autoceste” FBiH i IPSA Instituta kako bi predstavili građanima korigovani dio ceste od Pobjede do ulaska u tunela. Naravno ovaj prvi idejni projekat kojim se rušilo preko 20 stambaenih jedinica to nam nije odgovaralo i evo ljudi iz IPSA-e i JP ”Autoceste” FBiH su prihvatili naše zahtjeve i novim idejnim projektom biće izbjegnuti stambeni objekti. Ovom prilikom želim da se zahvalim ljudima iz  IPSA-e i JP ”Autoceste” FBiH i evo na današnjem sastanku vidimo da su građani zadovoljni što mi je naravno drago. Sada počinje izrada glavnog projekta i na bazi toga pozvaćemo još jednom sve građane da kada bude završen glavni projekat da im prezentujemo da pogledaju.”

Da je na zahtjev Gradske uprave Grada Goražda izvršena korekcija trase čime su sačuvani objekti naglasio je šef Službe za građenje JP ”Autoceste” FBiH, Amir Šikalo – ”Nakon određenih prigovora od strane lokalne zajednice da se brzom cestom ugrožavaju naselja na potezu od izlaza iz tunela Hranjen do Industrijske zone Pobjeda. Mi smo u saradnji sa projektantima izvršili korekciju trase i to je prezentirano građanima danas. Ovom korekcijom svi su objekti praktično sačuvani. Ovo je sada faza idejnog projekta, poslije nje ide faza glavnog projekta, gdje će se sve precizno obraditi i definisati da kažem u cntimetar kuda trasa ide i koje je konačno rješenje. Autocest u narednih pola godine planira raspisati tender odnosno javni poziv za izradu glavnog projekta, mi se nadamo da će krajem godine ili početkom iduće godine početi projektovanje glavnog projekta.”

Predstavnik IPSA Instituta Elvir Alić također ističe da će se izradom glavnog projekta iznaći najbolje rješenje – ”U principu rađen je idejni projekat i u ovoj fazi smo pokušali da iznađemo najpovoljniji položaj u odnosu na lokalnu zajednicu i objekte koji su uz planiranu brzu cestu. U narednim fazama slijede poboljšanja trase neka mikro pomjeranja u zavisnosti od snimanja postojećeg terena u što će Gradska uprava Grada Goražda biti uključena u sve to i iznaći će se pravo riješenje za sve.”

Gradska uprava snažno podržava ovaj projekat što se pokazalo i današnjim sastankom sa građanima, a sve su službe na raspolaganju u skladu sa potrebama, te će na svaki zahtjev vezan za implementaciju ovoga projekta odgovoriti u najkraćem mogućem roku.