Premijerka BPK Aida Obuća: Naš cilj je zadržati ljude na Drini

Aida Obuća, prva premijerka od osnivanja BPK Goražde, nakon današnjeg imenovanja na ovu poziciju u ekspozeu koji je predočila prisutnim poslanicima i drugim zvanicama koji su prisustvovali današnjem imenovanju nove vlade na čijem je čelu, zahvalila se na ukazanoj prilici ističući da je ekspoze zasnovan na viziji razvoja kantona i baziran na progamskim mjerama i načelima, koji su usaglašeni kroz ozbiljne političke pregovore koalicionih partnera koji su vođeni više mjeseci u cilju iznalaženja najboljih rješenja, koji će za rezultat imati političku stabilnost i dalji razvoj BPK Goražde.

 

“Ova vlada je proizišla iz složenog političkog sistema koji je u našem kantonu možda i najsloženiji i najusitnjeniji, međutim mi smo spremni da preuzmeno odgovornost. Mnogi kažu da je danas u BIH povjerenje u politiku i političare poljuljano, da građani ne vjeruju političarima. Mi ćemo nastojati da to promijenimo i vratimo povjerenje”, poručila je Obuća.

Ona je dodala da je pred vladom velika odgovornost jer ima generacijski zadatak.

 

“Prije svega vratiti povjerenje građana, kvaliteno raditi, biti spreman na kritike. Zadatak ove vlade, ali i čitave politike i onih koji su u vlasti i onih koji su u opoziciji je da se prestane sa sitnim politikanstvom. Naš zajednički interes je interes građana ovog kantona. Zadatak će biti da fokus vratimo tamo gdje mu je i mjesto, na interes građana. Preuzimamo odgovornost, spremni smo da radimo i stvaramo atmosferu povjerenja, međusobnog uvažavanja i poštovanja. Ova vlada vidi kanton kao moderan, evropski orjentisan, kanton koji će nastojati svoju  politiku temeljiti na produktivnom i kontinuiranom zapošljavanju, efikasnoj administraciji i socijalnoj uključenosti, kanton snažne privredne infrastrukture koji omogućava zapošljavanje, rastući životni standard, uz održivo korištenje prirodnih resursa”, poručila je izmedju ostalog premijerka vlade.

Trend rasta i razvoja

Podsjetila je da je BPK prepoznatljiv u FBIH kao primjer dobrog poslovanja i saradnje na svim poljima, te da tajtrend treba zajedno nastaviti.

“Pokrenuli smo historijske projekte, infrastrukturnog povezivanja i nastavit ćemo na tome raditi. To je obaveza svih nas, naša misija i naša budućnost”, kazala je Obuća.

Ona je između ostalog pozvala sve relevantne subjekte kantona, počev od predstavnika privrede, vladinog i nevladinog sektora i građana da zajedno rade za dobrobit kantona.

“To samo po sebi  nameće potrebu djelovanja i poduzimanja mjera usmjerenih prije svega na privredu kojoj se ova vlada stavlja na raspolaganje kao partner koji će zakonodavnim i operativnim mjerama poboljšavati privredni ambijent, i nastojati održati postojeću harmoniju i sinergiju djelovanja privrednika kantona, kao najvažnijeg generatora razvoja. Održavanje i poboljšanje budžetske stabilnosti je naša zajednička obaveza. Osnovni prioriteti ekonomske politike će biti održavanje stabilnosti fiskalnog sistema i održavanje likvidnosti budžeta, kontrola javne potrošnje, raspodjela ograničenih budžetskih resursa na najvažnije ekonomske i socijalne prioritete”, poručila je Obuća.

Ona je poručila da će kanton bolje poslovati i manje trošiti.

“Javni interes će biti u ravnoteži sa interesima privatnih investitora. Javni interes će biti usaglašen sa građanima. Nastojat ćemo koristitit najbolje prakse. Pravit ćemo uštede , te uštedama iz boljeg poslovanja praviti prostor mjesta za investicije. Nastojat ćemo održati postojeći nivo životnog standarda građana, nivo javne potrošnje, nivo bezbjednosti u kantonu, socijalne i zdravstvene zaštite.  Prioritet nove Vlade će biti finansijska stabilnost kantona, a nje ne može biti bez kvalitenije podrške viših nivoa vlasti i kvalitetne saradnje sa ostalim kantonima u FBiH. Naš cilj je zadržati ljude na Drini”, kazala je Obuća.

Prioriteti vlade

“Goražde smo uspjeli brendirati kao potentan  privredni potencija. I na tome ćemo i dalje nastojati raditi, ali će ova vlada nastojati puno više pažnje posvetiti urbanizmu, borbi protiv korupcije, većem učešću žena u sve svere života, povećanju građanske inicijative, obrazovanju,  kulturi i sportu. U vrhu prioriteta ove Vlade je svakako veća uključenost mladih u kreiranju jednog novog ambijenta za njihov razvoj i izražavanje. Nastojat ćemo ‘razdrmati’ kulturnu scenu, novim odnosom i pristupom kulutri u našem kantonu.  Nema razvoja bez mladosti.  Nema maldosti bez kulture. Ovaj kanton mora biti vodeći regionalni kreativni centar, mjesto susreta kreativnih ljudi, kanton sporta, vrhunskih sprotista i talenata.Pitanja razvoja infrastrukture u oblasti saobraćaja, ruralnog razvoja, turizma, javne uprave, obrazovanja, zdravstva, zaštite okoliša, privrede je bitan segment u radu svake administracije, što nije izuzetak ni u ovom slučaju. Sport me je naučio da nema izgubljenih utakmica, a ova vlada je jedna kvalitetna ekipa , jedan tim, koji je odlučio da pobijedi”, poručila je izmedju ostalog Aida Obuća, premijerka Vlade BPK Goražde.