Svečano otvaranje Aladža džamije u Foči u subotu 4.maja

U skladu sa odlukom Rijaseta IZ u BiH u subotu 4. Maja svečano će biti otvorena novoizgrađena Aladža džamija u Foči, što je ujedno centralni događaj obilježavanja Dana džamija u BiH – 7.maja – istaknuto je na današnjoj pres konferenciji upriličenoj u ovom vjerskom objektu.

Kako je kazao Ismail ef. Smailović predsjednik Organizacionog odbora otvaranja Aladža džamije, u proteklom periodu odbor je marljivo radio i proveo  sve potrebne aktivnosti za pripremu otvaranja ovog vjerskog objekta.

„Radovi na ponovnoj izgradnji Aladže-Šarene džamije odnsono džamije Hasana Nazira su završeni, privode se kraju još neki sitni detalji kako bi sve bilo spremno za otvorenje u subotu 4.maja od 11 sati. Rad odbora uz Rijaset IZ, pomogli su i državni organi, entitetske i kantonalne vlade, općine, brojni privredni subjekti, nevladine organizacije i pojeidnci kojima će se OO zahvaliti nakon otvaranja Aladže“ – kazao je ef. Smailović.

Precizirao je da program previđa uvodni dio sa određenim posebnim sadržajima koje je pripremio Odbor za program u saradnji sa eminetnim imenima iz oblasti kulturno-obrazovnog programa Hadžemom Hajdarevićem, Zeidom Šotom,   i drugim saradnicima. Svečano otvorenje Aladža džamije planirano je u 13 sati, a ovom činu prethodit će poruke domaćina, domaćih i međunarodnih diplomata, a svečanost otvaranja počet će sa dovom koju će proučiti bivši goraždanski muftija Hamed ef. Efendić.

Uz reisu-l-ulemu bit će državni zvaničnici, vakifi, donatori i drugi gosti.

Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić naglasio je da je svečanost otvaranja ponovo izgrađene Aladža (Šarene) džamije, jedan od najvažnijih događaja za islamsku zajednicu, a posebno muftijstvo goraždansko od njegovog osnivanja. Ovu godinu na nivou muftijstva najavio je kao godinu Aladža džamije koja će biti obilježena nizom aktivnosti.

„ Ponovna izgradnja ove Božije kuće bio je zahtjevan projekat na mnogo načina. Uspjeli smo zahvaljujući dragom Bogu, našoj volji, trudu i podršci prijatelja. Džamija je izgrađena na svoju 470. Godišnjicu, jer prvi put je građena 1549. Godine. Uspravljanje džamije Hasana Nazoira, Aladže, je uspravljanje svih nas ili barem dobra prilika za to, u svakom smislu, vjersom, duhovnom, kulturnom, civilizacijskom, političkom. Zahvalni smo svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ovaj golemi projekat privedemo kraju i ovo je naš najbolji ramazanski poklon svim našim vjernicima“ – kazao je muftija goraždanski uz poziv svim vjernicima i prijateljima da dođu u Foču u subotu i podijele radost svečanog otvorenja džamije.

I sa sigurnosnog aspekta sve je spremno za doček brojnih gostiju u Foči potvrdio je na pres konferenciji  Velimir Kostović načelnik PU Foča koji je kazao  da je u saradnji sa MUP-om RS-a  poduzeto niz mjera kako bi sve proteklo u najboljem mogućem redu.

„Održan je niz sastanaka na kojima je do najsitnijih detalja razrađen plan dočeka brojnih vjernika i gostiju na taj dan u Foči. Apelujem na goste da se pridržavaju uputa policijskih službenika koji će im od ulaska u grad, do kruga Aladže,  davati upute“ – kazao je Kostović.

O tehničkim detaljima govorio je predsjendik SO Foča i član OO Izet Spahić koji je takođe pozvao sve oni koji planiraju doći na otvaranje Aladža džamije, da poštuju upute policijskih službenika. Po njegovim riječima napravljen je koncept za doček kako bi sve proteklo na najbolji način.

Kako je danas najavljeno svečano otvarenje ponovo izgrađene  Aladža džamije koja  je sama po sebi monument, bit će obilježen posebnim programom. Za ovu priliku  angažovani su najbolji izvođači duhovne muzike na čelu sa Zeidom Šotom, a tu su i Armin Muzaferija, Eldin Huseinbegović, Latif Močević, Šerif Delić i učači Kur'ana iz BiH i Turske. Prvi ezan u Aladži će proučiti hfz.  Mustafa Isaković. Kroz povijest Aladže od njene izgradnje do danas, prisutne će voditi glumac Aldin Omerović.

Aladža džamija koja je od 1950. Godine kao kulturni, historijski i religijski spomenik bila pod zaštitom države u statusu posebno značajnog objekta, uvrštena je na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Prva je u BiH izgrađena u klasičnom osmanskom stilu. Gradio ju je bilski saradnik Mimara Sinana, Hasan Nazir, i njena najveća vrijednost je što su sve kasnije džamije građene po uzoru na nju.

Potpuno je porušena u avgustu 1992. Godine.