Digla se iz pepela: Nakon skoro tri decenije Aladža otvorila kapiju vjernicima i dobrim ljudima

Sjaj munare koja se proteže visoko u nebo daje nadu da stižu bolja vremena, vjeru u suživot i sretniji život svih Fočaka. Građani koji su došli iz cijele BiH zaplakali su od sreće, ali i zbog sjećanja na davna vremena kada su njihovi najmiliji bili živi.

Vjernici će danas klanjati prvi put u njoj, a ezan će ponovo odjekivati Fočom.

Džamija je minirana je i srušena 1992. godine, a njeni ostaci su zakopani. Jedan dio se nalazio 200 metara južno od željeznog mosta preko rijeke Drine. Prekrivena je bila debelim nanosima zemlje, šuta i otpada.

Na tom prostoru, ispod šuta, otpada i ostataka nacionalnog spomenika, nađena su i tijela ubijenih Fočaka.

Druga lokacija se nalazila 300 metara sjeverno od željeznog mosta preko rijeke Drine, udaljena oko 500 metara od prve lokacije. Dijelovi su ugrađeni u današnju džamiju.

Otvorenje džamije ispratio je bogat vjerski i kulturno-umjetnički program, obraćanja zvanica i velika pažnja Fočaka koji su u svoj grad došli iz svih krajeva svijeta.

Novi sjaj Aladže ispratili su ambasadori SAD-a i Republike Turske koja je bila najveći donator sredstava za obnovu Aladže. Pored njih, otvorenju su prisustvovali Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović i drugi visoki funkcioneri bh. političke scene.

Ovom velikom događaju prisustvovali su predstavnici vakufa iz Turske i Reisul-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović.