Članovi novoizabrane Vlade BPK-a na čelu sa premijerkom Aidom Obućom posjetili su danas Gradsku upravu Grada Goražda

Ovo je prva zvanična posjeta jednoj od tri lokalne zajednice u sastavu BPK-a Goražde. Posjeta je za cilj imala međusobno upoznavanje, kao i upoznavanje sa planovima i programima Vlade BPK-a Goražde, te upoznavanje sa postojećom situacijom u Gradu Goražde. Prijem za premijerku i članove Vlade BPK-a Goražde organizovao je gradonačelnik Goražda dr. sci. Muhamed Ramović sa svojim pomoćnicima. On je na početku prijema najprije uputio riječi dobrodošlice članovima nove Vlade, te im poželio puno uspjeha u radu. Gradonačelnik je na prijemu članove Vlade upoznao sa trenutnim stanjem u Gradu, projektima koji su u toku, te uputio molbu za zajedničku saradnju i razumjevanje.

Premijerka Aida Obuća u svom obraćanju kazala je kako je sigurno da će ova Vlada raditi na poboljšanju koordinacije i saradnje sa lokalnim zajednicama u svom sastavu, te kako će imati punu podršku i razumjevanje, a to su potvrdili i ostali ministri u Vladi BPK-a Goražde. U toku sastanka također su spomenuta neka od gorućih pitanja koje je neophodno što prije rješavati.

Ova Vlada sigurno je opredjeljena za zajedničku saradnju naglasila je Aida Obuća u izjavi za medije, te dodala – ”Prva posjeta Vlade BPK-a je upravo bila posjeta Gradu Goraždu iz razloga što sam ja i u svom ekspozeu navela da ćemo mi u budućnosti raditi na kvalitetnijem odnosu spram Grada Goražda i da će naš odnos biti ustvari prijateljski i partnerski. Današnji sastanak je bio jako kvalitetan iz razloga što smo se dotakli nadležnosti iz svih ministarstava i vidjeli koji su to problemi koje treba rješavati i ono gdje smo se svi složili da ćemo pred ovu Vladu i Gradsku upravu posložiti prioritete koji su gorući i raditi na njihovom riješavanju, a imajući u vidu finasijsku mogućnost riješavanja tih problema. Više puta sam kao premijer Vlade, a i svi ministri koji čine Vladu BPK-a potencirali finasijsku stabilnost Kantona bez koje apsolutno nema rada ni u Kantonu, a ni u Gradu Goražde. Dakle, podrška će postojati i sa strane Grada Goražda u Vladi BPK i obrnuto imaćemo prijateljski i partnerski odnos na čemu smo insistirali i sa jedne i sa druge strane.”

Govoreći o utiscima sa sastanka gradonačelnik dr.sci Muhamed Ramović u izjavi za medije je kazao – ”Mi smo i do sada imali jednu dobru saradnju sa Vladom BPK-a, a mogla je biti i mnogo bolja u nekim segmentima. Na današnjem sastanku smo prešli sve oblasti i probleme koji nas očekuju u narednom periodu. Moji pomoćnici i ja smo izrazili da želimo da zajednički djelujemo i samo tako možemo dati doprinos Kantonu i našem Gradu. Ne može se prema Sarajevu ići iz četiri pravca nego moramo zajednički se pojavljivati na svim mjestima u Sarajevu, institucijama, organizacijama, amabasadama, a danas smo to dogovorili da želimo zajednički djelovati u svim projektima, jer smo ovdje zbog građana.

Dešavalo se da potpišemo sporazum i on ne doživi realizaciju i naravno da smo bili nezadovoljni s tim, a evo danas imamo čvrsta obećanja da nećemo potpisati nešto što se ne može ispoštovati. Mi želimo da se ispravi nepravda prema Gradu Goraždu, jer znamo i sami kako su donijeli Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Bosansko podrinjskom kantonu Goražde čime je pokazan nekorektan odnos prema Gradu Goraždu. Želimo da to ispravimo i da zajedno radimo na projektima, a pogotov projekata sa viših nivoa. Drago mi je da je Premijerka iskazala želju za dobrom saradnjom i svi ministri i mi ćemo od danas krenuti novim koracima za dobrobit građana.”