Na području goraždanskog muftijstva nema džamije da nije porušena ili oštećena tokom proteklog rata

Na području goraždanskog muftijstva nema džamije da nije porušena ili oštećena tokom proteklog rata – kazao je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

Uz 7.maj Dan džamija u BiH naglasio je značaj obnove vjerskih objekata u svakom kutku države.

„ Osim džamije u Vranićima na području muftijstva goraždanskog tokom rata nije ostala niti jedna munara. U čitavoj dolini Drine sve je potpuno srušeno i devastirano. Neki objekti ostali su sa svojim zidovima, ali više od 80 posto džamija i mesdžida, odnosno preko 200 objekata je porušeno ili oštećeno“ – kazao je ef. Pitić.

Naglašava da je većina njih obnovljena te da ovaj proces predstoji u Rogatici i Foči.

„ Ostalo nam je da obnovimo Arnaudija džamiju, posljednji objekat na području Medžlisa IZ Rogatica koji nije obnovljen i vjerujemo da će to ako Bog da početi ove godine. Onda preostaje još osam džamija u Foči koje nam valja izgraditi. To je bio jedan grad koji je sa Mostarom, Sarajevom, Livnom, u arhitekstonskom smislu bio najljepši najveći unutar osmanske carevine“ – ističe muftija goraždanski.

Dodao je da su na području muftijstva ove  godine u susret Danu džamija otvoren tri vjerska objekta

„ Našim džematlijama podarili smo džamije na Obarku i u Baćcima u Goraždu a kruna sveukupnog obilježavanja Dana džamija je otvaranje Aladže džamije Hasana Nafira u Foči. Naredni korak će biti kompleks Mehmed paše Kukavice simbola starog grada Foče, medresa i njegova džamija te Arnaudija u Rogatici“ – ističe ef. Pitić.

Za obnovu Arnaudija džamije protokol o je potpisan između Direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije IZ u BIH, prilikom obilježavanja 500 godišnjice Turhan Emin begove džamije u Ustikolini.

„ Za Arnaudiju smo gotovo sve završili i u smislu potrebne dokumentacije koja je kompletna, tako da se može obnoviti na originalan način. Sa kompleksom Mehmed paše Kukavice u Foči nije takvo stanje, ali imamo oko 80 posto prikupljene dokumentacije koju  treba pripremiti u vidu idejnog  projekta , a potom  upotpuniti zahtjevom za dozvolu i  gradnju“ – kazao je muftija goraždanski.