Prvim ispaljivanjem ramazanskog topa sa Rorova označen kraj posta prvog dana Ramazana u našem gradu

Nakon što je Grad Sarajevo poklonio našem Gradu ramazanski top, sinoć je na lokaciji izletišta Rorovi prvim ispaljivanjem ozvaničena njegova upotreba, čime je označen kraj posta prvog dana Ramazana u našem gradu.

Riječ je o ručno rađenom topu na koji je tom prilikom postavljena i gravirana pločica s natpisom ‘Poklon Grada Sarajeva’. Top na simboličan način obilježava završetak posta i početak iftara, i to je tradicija koja se vezuje za Grad Sarajevo. Pored vjerske dimenzije topom se želi obogatiti i turistička ponuda Goražda. Osim Goražda, Sarajevo je ramazanski top doniralo i Travniku, kao i sarajevskoj Općini Novi Grad, te Gradu Mostaru.

Nakon svečanosti na Rorovima zvanice su prisustvovale zajedničkom iftaru koji je organizovao Grad Goražde na čelu sa gradonačelnikom dr.sci. Muhamedom Ramovićem.Da ova donacija ima i posebnu tradicijsku vrijednosti za što smo zahvalni Gradu Sarajevu naglasio je gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović – ”Grad Sarajevo na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Sakakom donirao nam je ovaj ramazanski top za što smo zahvalni. Na večerašnjoj svečanosti smo očekivali Gradonačelnika, međutim u posljednjem trenutku je otkazao zbog gostiju koji su im stigli, a riječ je o veoma važnoj konferenciji Evropske banke koja će se sutra održati u Sarajevu. Kada je u pitanju ovaj ramazanski top, mislim da će postati tradicija u našem gradu u narednom periodu. Ovo je prvi iftar u ovom Ramazanu kao i prvo oglašavanje topa, a velika je stvar da imamo ovaj top u Goraždu. Možda Rorovi nisu najbolja lokacija za ispaljivanje i u narednom periodu uzet ćemo u razmatranje i neke druge lokacije pa ćemo pronaći najbolje rješenje. Sredstva za punjenje topa su obezbijeđena, sve propise MUP-om BPK smo ispoštovali, tako da će ovo, u narednim noćima Ramazana biti svečani trenutak za vjernike kojima još jedanput čestitam nastupajući Ramazan uz želju da ga isposte u zdravlju i blagostanju.’’