Bukvarević: Centri koji su vršili agresiju na BiH danas rade na iskrivljenju istine o odbrani

Obraćajući se prisutnima u ime organizacionog odbora manifestacije Derviš Hadžić, predstavnik Saveza dobitnika najvećeg ratnog priznanja “Zlatni ljiljan” BPK Goražde istakao je da je grad heroj ponosan na svoje tradicionalno gostoprimstvo, ali da je posebna čast ugostiti najhrabrije bosanske sinove na Drini.

“Ovo je priznanje za nemjerljiv doprinos u odbrani BIH od agresije. Danas smo međutim svjedoci i poslijeratne nepravde koja nam se dešava jer 24 godine od kraja rata niko nije odgovarao za zločine koji su počinjeni nad stanovnicima Goražda u kojem je stradalo oko 4.000 ljudi, od kojih oko 2.000 civile i 148 djece”, istakao je Hadžić.

Aljo Bošnjaković, predsjednik Federalnog saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja čestitao je ovom prilikom 9. maj koji se u svijetu obilježava kao dan pobjede nad fašizmom.

“Mi ovaj datum obilježavamo 21 godinu kao dan dobitnika najvećih ratnih priznanja. BPK Goražde je raširenih ruku u goste primio dobitnike najvećih ratnih priznanja iz cijele BIH. O našem heroju gradu u posljednje vrijeme kuju se gnusne laži, u manjem bh entitetu neumorno podnose lažne krivične prijave protiv goraždanskih boraca i komandanata. Bez ikakvih materijalnih dokaza optužuju se ljudi samo zato što su se branili i odbranili svoj narod i to im je jedina krivica. Zato sa ovog mjesta želimo da uputimo jasnu poruku da je ovo grad heroj u kojem žive samo heroji. Ovdje ne stanuju zločinci, oni žive u drugim gradovima drugog entiteta. Porodicama poginulih, umrlih dobitnika najvećih ratnih priznanja i dobitnicima najvećih ratnih priznanja čestitamo 9.maj. Sa nama je danas i pored državničkih obaveza, a i malo lošijeg zdravstvenog stanja bio i član Predsjedništva BIH Željko Komšić koji je bio na polaganju cvijeća i time pokazao koliko nas cijeni”, kazao je između ostalog Bošnjaković.

Skup dobitnika najvećih ratnih priznanja pozdravili su i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović te premijerka Vlade BPK Goražde Aida Obuća, a na svečanoj akademiji obratio se i Salko Bukavervić, federalni ministar za boračka pitanja.

“Svi oni centri koji su pripremali agresiju na BiH danas rade na tome da iskrive istinu o odbrani BiH i zbog toga je važno obilježavati ove značajne datume i prenositi tu istinu na mlađe generacije, prije svega sa željom da se BiH razvija u miru, slobodi i očuvanju ljudskih prava i naravno uz podršku BiH na njenom evropskom putu. Dakle, ovo je veoma važno da se naši zlatni ljiljani svake godine okupljaju u nekom drugom gradu, a danas su naši heroji u svom gradu, Goraždu “gradu heroju” kazao je između ostalog Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja Vlade FBIH.

Oko 600 dobitnika najvećih ratnih priznanja značke “Zlatni ljiljan” i “Zlatne policijske značke” okupilo se danas u Goraždu gdje su položili su cvijeće na spomen obilježja palim goraždanskim braniocima, spomeniku poginuloj djeci u Goražde.

klix.ba