Više od hiljadu ljekara 11. maja će protestovat u Sarajevu

Kako nam je rekao predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid, do sada su im federalne vlasti svojim ignorantskim odnosom pokazale da im “ljekari ne trebaju” i da ih ne žele ovdje.

“Tražimo da Parlament FBiH usvoji izmjene Zakona o reprezentativnosti. Okupljamo se na Trgu BiH i uslijedit će mirna šetnja do Parlamenta sa zahtjevom da kantonalne vlade u Tuzli i Sarajevu i Vlada FBiH vrate reprezentativnost”, rekao je Zaid.

Jedini napredak postigli su s Vladom KS koja je, prema njegovim riječima, pokazala razumijevanje i volju da zadrži ljekare u BiH.

“Vlada TK pokazala je potpuno ignorantski odnos, kao i premijer FBiH, a razočarani smo i postupcima federalnog ministra rada i socijalne politike. Ovo je jasna poruka, a ako se ne promijeni odnos, to pokazuje gdje nas oni vide, a to očito nije u BiH”, kazao je.

Nadaju se da će Parlament FBiH riješiti ovaj problem već na sjednici koja će biti održana sljedeće sedmice i da će svi parlamentarci, bez obzira na to iz koje stranke dolaze, glasati za, kako Zaid kaže, opstanak zdravstvenog sistema i ostanak ljekara. Ukoliko do toga ne dođe, slijede radikalnije mjere.

“Organizovat ćemo generalni štrajk, a ako i tada ne budu reagovali, naš sindikat će postati emigracijski centar koji će olakšati kolegama da napuste ovo mjesto gdje nas očito ne žele”, zaključio je Zaid.

Uzrok nezadovoljstva je što ovaj sindikat ne može potpisati novi kolektivni ugovor iz vlastite branše nakon isteka starog, budući da Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, odnosno Vlada FBiH, odgađa da vrati reprezentativnost tom sindikatu. Posljedica nepotpisivanja kolektivnog ugovora je neriješen radno-pravni status doktora, što je problem koji u ovom slučaju pogađa sarajevske i tuzlanske ljekare.

Mirni protest neće ugroziti pacijente.