Kakav gest: Djeca iz RS-a došla odati počast ubijenoj djeci Goražda

Nikola Jovanović, osnovac iz Rudog, takođe ističe kako je druženje u kampu i karavanu velika vrijednost cijele ove priče u kojoj su učesnici dječaci i djevojčice iz cijele BiH.

Kako je istakla predsjednica Udruženja “Nada“ Milena Kujundžić, tu su da se sretnu sa prijateljima i odaju poštu stradaloj djeci Goražda.

– U ‘Karavanu prijateljstva’ je trideset petero djece koja su bila i u našem Interkulturalnom kampu čiju organizaciju i održavanje podržava Ambasada SAD u BiH. Tako je ovaj karavan zapravo nastavak tog kampa u kome se mladi iz cijele BiH druže i grade veze koje traju i nakon što se kamp završi. Karavan je krenuo iz Rudog, a djeca u njemu su iz više gradova jer tradicija je da karavan, već desetu godinu zaredom, posjeti gradove učesnika našeg Interkulturalnog kampa. Odlučili smo da ove godine karavan putuje u proljeće, u godišnjem dobu u kome sve cvijeta, rađa se i donosi ljubav i ljepotu što je misija i našeg karavana. Došli smo ovdje da položimo cvijeće za nastradalu djecu u nesretnom ratu, za djecu koja nisu nikome kriva – kazala je Kujundžić.

U Karavanu prijateljstva je i Sajra Kustura, učenica devetog razreda osnovne škole iz Sarajeva.

“Karavan prijateljstva“ koji čine učesnici tradicionalnog Interkulturalnog kampa Strgačina-Rudo, čiji je organizator Udruženje “Nada“ iz ovog grada, danas je stigao u Goražde.

Dva puta boravila sam u Interkulturalnom kampu u Strgačini, a za nas mlade i kamp i ovaj karavan imaju veliki značaj. Mi i na ovaj način, kroz naše druženje gradimo nova prijateljstva i širimo ljubav, međusobno poštovanje, upoznajemo i uvažavamo različitosti u kojima je ljepota naše Bosne i Hercegovine – priča Sajra.

Nikola Jovanović, osnovac iz Rudog, takođe ističe kako je druženje u kampu i karavanu velika vrijednost cijele ove priče u kojoj su učesnici dječaci i djevojčice iz cijele BiH.

– Upoznao sam dosta drugara koji nisu iz moje nacije, ali to nije nikakva prepreka za nas, jer se super družimo i postali smo pravi prijatelji. A jako je važno da ta prijateljstva traju i nakon što se boravak u kampu i putovanje u karavanu završe – ističe Nikola.

Tokom boravka u Goraždu, učesnici “Karavana prijateljstva“ posjetili su i Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije BPK, odnosno radionicu ovog udruženja u Vitkovićima, a potom i kasarnu Oružanih snaga (OS) BiH u Kosovi odakle već godinama imaju važnu logističku podršku u organizaciji Interkulturalnog kampa.

 

fokus