Goraždani se sjetili jednog od svojih najvećih ratnih heroja – Zaima Imamovića

U Ilovači kod Goražda danas su se okupili učesnici planinarskog pohoda koji se održava u znak sjećanja na legendarnog komandanta i jednog od najvećih ratnih heroja Armije RBiH u odbrani Goražda i okoline Zaima Imamovića i Prvu Drinsku udarnu brigadu.

Među njima su učenici srednjih škola, planinari, članovi Gorske službe spašavanja, bivši pripadnici brigade koju je 13. maja 1992. godine u mjestu koje nosi ime “Zaimov do” postrojio njen prvi komandant.

 

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na spomen obilježju u Ilovači odata je počast svim šehidima. O dešavanjima koja su im prethodila i samim događajima koji su uslijedili u maju 92. godine, ratnom putu komandanta Zaima Imamovića, osobinama koje su ga krasile, te njegovim saborcima i 1. drinskoj brigadi prisutnima je govorio gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

 

On je podsjetio da je Zaim Imamović početkom aprila 1992. godine napustio bivšu JNA te u Armiju RBiH stupio 8. aprila 1992. godine, a 13. maja okupio je jednu od prvih jedinica Armije RBBiH, na čijem je čelu bio sve do prekomande. U oktobra 1994. godine preuzeo je dužnost komandanta 14. divizije Kopnene vojske sve do pogibije 9. oktobra 1995. godine u rejonu Rogojske grede.

 

Imamović je poginuo u 35 godini života, u činu majora, a posthumno je unaprijeđen u čin brigadira. Za sveukupan doprinos u odbrani BIH od agresije 1996. godine posthumno mu je dodjeljeno najviše ratno priznanje značka Zlatni ljiljan.

 

“Zaim Imamović nije dočekao da uživa u slobodi, za koju se dugo i požrtvovano borio. Smrt je bila brža od želje da stigne do Drine. Ostala je uspomena na velikog komandanta i heroja, komandanta brigade bosanske Armije, čija je mudrost nadmašila i velike vojskovođe kroz historiju”, kazao je Ramović.

 

Pohod koji njegovi saborci tradicionalno organiziraju ima cilj da se očuvaju i na mlađe generacije prenesu i sjećanja na dane ‘ponosa i slave’.

 

Manifestacija Zaimov do – da se pamti kao dio obilježavanja Dana otpora u BPK Goražde završava u ponedeljak obilježavanjem Dana 1. Drinske brigade.