Budući frizeri iz Goražda “prešišali” konkurenciju na državnom takmičenju

Goraždanski srednjoškolci Džejna Terović i Belmin Ćulov, učenici SSŠ “Džemal Bijedić” prvi put su učestvovali na tradicionalnom takmičenju frizera u organizaciji akademije Brezar. Iako debitanti na državnom takmičenju osvojili su simpatije žirija, prvo mjesto u ukupnom plasmanu, Džejna drugo mjesto u konkurenciji za žensku svečanu firizuru, a Belmin četvrto mjesto za mušku frizuru.

“Prvi put smo na takmičenju koje organizuje frizersko kozmetička akademija Brezar na kojoj su učestvovale srednje škole i akademije iz BIH. Naš učenik Belmin je osvojio četvrto mjesto, a Džejna drugo u takmičarskom dijelu i osim srebrne medalje osvojila je i vaučer u vrijednosti 750 KM od akademije Brezar gdje će nakon završetka škole nastaviti usavršavanje. Džejna je također osvojila prvo mjesto za sveukupan dojam u ženskoj konkureciji, frizura, stajling, model”, ističe njihova mentorica,”nastavnica Raza Hrapo-Hurić.

Budući frizeri Džejna I Belmin su ove dragocjene vještine stekli u frizerskom salonu Srednje stručne škole “Džemal Bijedić”, ali do takmičenja nisu ni slutili da su kod mentorice Raze tako dobro ispekli zanat. A nije ni Raza dok nije shvatila da su njeni debitanti, frizerskim žargonom rečeno “prešišali” konkurenciju na državnom takmičenju.

Džejna je oduševila modelom svečane frizure.

“Za ovo takmičenje smo se spremali desetak dana, međutim zadnji dan smo promjenili ženski model, tako da sam za jedan dan postavila formu frizure. S obzirom da prvi put da naša škola učestvuje na jednom ovakvom takmičenju nismo očekivali rezultat samo smo željeli učestvovati. Presretna sam”, ističe Džejna.

Dodaje kako je učila od najboljih, ali da ne namjerava stati sa školovanjem.

“Drago mi je da njihovom školovanju i radu nije kraj, drago mi je da su naša djeca dobila priznanje jedne tako renomirane ustanove i žirija, a članovi su bili sa svih strana iz BIH, Srbije i Hrvatske. Posebnu čast mojim učenicima iskazala je i direktorica Brezar akademije Nada Brezar. Ona je izrazila želju da posjeti našu školu i učenike kako bi nastavili saradnju, a pozvala je i naše učenike da dođu u posjet akademiji, na druženje, ali i da vide na koji način akademci stiču svoje vještine”, ističe Hrapo.

Najviše uspjeha moguće je postići bez pritiska, ali uz stalno učenje i napredovanje, smatra nastavnica.

“Nisam htjela nametati učenicima pritisak oko takmičenja , jedino sam od njih tražila da urade što bolje mogu, a nama je uspjeh i ovaj iskorak. Ali kad hoće bio je to zaista korak do medalja i ovo je veliki poticaj učenicima da se dalje trude i rade. Dokazali su sebi da zaista vrijede i da je moguće ostvariti se kao majstor. A ja svoje emocije ne mogu iskazati, taj ponos, sreću, radost, malo je što god kažem”, ističe nastavnica Raza Hurić-Hrapo.