U BPK kasni dodjela studentskih stipendija

Zbog kašnjenja u formiranju vlasti u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde kasni i dodjela studentskih stipendija. Konkurs je raspisan pri kraju akademske godine, a u odnosu na prošlu, manji je i iznos sredstava koja će biti dodjeljena u ove svrhe. O tome je bilo riječi na današnjoj pres konfrenciji u ministarstvu obrazovanja.

Resorni ministar Arman Bešlija istakao je da su na drugoj sjednici nove kantonalne Vlade utvrđeni  kriteriji za dodjelu studentskih stipendija redovnim studentima, prvog i drugog ciklusa u studijskoj 2018/2019. godini.

„ Bilo je krajnje vrijeme. Nažalost, ove godine je manji iznos za stipendije, oko 150.000 KM, manje su i stipendije, i jedna rata manje će se dodjeljivati. Kažem nažalost, jer trudićemo se ubuduće da se ovo poveća. Prioritet vladet rebaju biti mladi i njihov ostanak na ovim prostorima. Jedina novina  je da studenti koji su redovno upisali godinu ne moraju prikupljati svu dokumentaciju već samo potvrdu od fakulteta da su redovni i uvjerenje o državljanstvu, to je jedino olakšavajuće. Javilo mi se mnogo studenata, tako da ubuduće trebamo raditi na kriterijima i pokušati obezbjediti veći iznos u ove svrhe“ – pojasnio je Bešlija.

Kriteriji za dodjelu stipendija su isti kao i prošle godine, a ministar Bešlija naglašava da je otvoren za sve sugestije, primjedbe i prijedloge koje studenti imaju, kako bi se ovaj proces unaprijedio u budućnosti. Ove godine pravo na dodjelu stipendija ostvarit će oko 170 studenata. Obzirom na najave o rebalansu ovogodišnjeg budžeta, i tu, po ocjeni resornog ministra, postoji šansa za povećanje iznosa za stipendije.

„ Zato su tu novi ljudi koji žele nešto mijenjati. Treba raditi na tome da postoji politička volje i tada je sve moguće. Nastojat ćemo finansirati prioritete, a to jesu mladi i obrazovanje. Svi zajedno trebamo raditi da se i ova sredstva povećaju“ – istakao je resorni ministar.

Konkurs za dodjelu stipendija redovnim studentima iz BPK  otvoren je do 24. Maja. Iznos stipendija bit će 190 i 130 KM, a isplaćivat će se u 6 rata.

Prošle godine pravo na dodjelu stipendija ostvarilo je 198 studenata, a iznosile su 200 i 150 KM, u sedam rata.