Ekipa planinarskog klub “Goražde-Maglić” druga na takmičenju u Tuzli

 

 – Planinarski klub (PK) “Goražde-Maglić” kao klub sa dugom tradicijom redovan je učesnik federalnih I državnih  takmičenja u orijentaciji I orijentiringu, I u pravilu njegovi članovi osvajaju odlične rezultate. Tako je bilo I u prvom kolu ovogodišnjeg takmičenja održanog u Tuzli na kojem je podmlađena, petočlana ekipa ovog kluba u konkurenciji 12 ekipa, osvojila drugo mjesto.

Trinaestogodišnji Faruk Uglješa, član ovog kluba ponosan je na rezultat svog prvog takmičenja

“ Već pet godina sam član planinarskog kluba. Vidio sam od starijih drugara da se takmiče I meni se to svidjelo I prijavio sam se. Dosta novih stvari sam naučio, upoznao mnogo novih prijatelja. S obzirom da mi je ovo bilo prvo takmičenje, zadovoljan sam. Osvojio sam drugo mjesto u orijentiringu I takođe ekipno smo osvojili drugo mjesto u orijentaciji” – kaže Faruk.

Njegov četrnaestogodišnji kolega Hamza Hubanić takođe je zadovoljan svojih prvim uspjehom u ovoj discipline.

“ Nedavno sam se učlanio u planinare takođe vođen iskustvom svojih drugara. To je jedno zaista zanimljivo iskustvo. Po prvi put smo se takmičili I ostvarili odlične rezultate među 12 ekipa” – ističe Hamza.

U klubu su ponosni na ovaj uspjeh te podsjećaju da su mladi ovog kluba I ranije postizali sjajne rezultate okitivši se titulom državnih prvaka šest puta. Predsjednik PK “Goražde – Maglić” Zajko Šovšić ističe da se za razliku od mnogih drugih klubova, ovaj pohvaliti činjenicom da ima mlade koje interesuju ove planinarske discipline.

“ Mi imamo tu tradiciju I naši mladi su I ranije postizali odlične rezultate. Naš problem je što ne možemo da zadržimo dugo te ekipe. Iškolujemo generaciju, djeca se pripremaju u orijentaciji I orijentiringu, postignu dobre rezultate onda odu na fakultete ili se zaposle I to nam je prepreka da napravimo jednu dobru seniorsku ekipu, tako da svake tri četiri godine mi pravimo novi tim, I tu nema problema” – ističe Šovšić.

Naglašava da je PK “Goražde-Maglić” jedan od rijetkih u BiH koji ima kapacitete za ovaj vid takmičenja.

“ Jedini smo klub u BiH koji ima dvije staze za takmičenje u orijentaciji I orijentiringu. Za te staze se prave karte. U gradu imamo kartu koju možemo sutra, da imamo mogućnosti I sredstava, organizovati I svjetsko I evropsko prvenstvo. Tu kartu imamo I na Rudoj Glavi tako da I u prirodi možemo organizovati tu istu vrstu takmičenja u orijentiringu. To je prva karta napravljena u BiH, kasnije su radili u Sarajevu u  parku, pa na Igmanu, I prošle godine su radili u Tuzli. To su četiri destinacije gdje se može organizovati ova vrsta takmičenja. Karte su verifikovane u međunarodnim organizacijama tako da svaki takmičar koji dođe iz Švedske, Bugarske, Rumunije, Srbije, Hrvatske I drugih zemalja može se takmičiti na tim kartama jer one su univerzalne” – pojašnjava.

Upravo na Rudoj Glavi u avgustu će se održati posljednje kolo takmičenja koja će prethodno  biti održana na Igmanu I u Sarajevu.

“ Takođe,  odlukom Skupštine Planinarskog saveza FBiH, Goraždani, Sarajlije I Tuzlaci su odabrani  da kao tim brane boje BiH na prvenstvu Jugoistočne Evrope koje će se u avgustu održati u Moldaviji. Predstoji nam dug period priprema. Skupa je I oprema za ovaj sport tako da je mi  još uvijek iznajmljujemo. Pokrenuli smo projekat da probamo nabaviti svoju opremu koja će služiti I narednim generacijama. Programi su jako skupi a orijentiring je svjetski pokret. Skandinavske zemlje, Bugarska, Turska,  na takmičenje šalju ekipe od 50 – 90 članova, a  mi dođemo sa pet I predstavljamo državu. Kod nas je to sve u povoju ali nadam se da će doći bolje vrijeme” – zaključuje predsjednik PK “Goražde-Maglić”.