Prva radna posjeta Vlade BPK Goražde općini Foča u FBiH

U okviru svojih prvih radnih posjeta lokalnim zajednicama u sastavu kantona, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde predvođena premijerkom Aidom Obućom, danas je posjetila općinu Foča u FBiH.

Na sastanku s načelnikom općine Zijadom Kunovcem i njegovim pomoćnicima razgovarano je o trenutnoj situaciji na prostoru ove općine, s akcentom na probleme koji otežavaju rad općinske administracije.

Kako je istaknuto, najveći broj neriješenih pitanja u nadležnosti općine posljedica je nedostatka finansijskih sredstava u općinskom budžetu.

– Općina Foča u FBiH je jedna od dvije lokalne zajednice koje nisu samoodržive i kojoj je neophodna finansijska podrška od strane BPK Goražde kako bi nesmetano izvršavala svoje Ustavom zagarantovane nadležnosti. Nama je danas rečeno da odnos prema ovoj lokalnoj zajednici nije bio prijateljski i partnerski, ali mi ćemo se ubuduće truditi da se prioriteti drugačije poredaju, tako da se ova lokalna zajednica osjeća kao sastavni dio BPK Goražde kada su finansije u pitanju – kazala je premijerka Aida Obuća.

S tim u vezi, iskazano je opredjeljenje Vlade da u skladu s raspoloživim resursima i mogućnostima pomogne ovoj općini te u saradnji s općinskom administracijom radi na stvaranju boljih uslova za rad i život njenih stanovnika.

– Dugova prema ovoj lokalnoj zajednici ima, oni su jako visoki i mi ćemo nastojati da do kraja 2019.godine, jednim domaćinskim pristupom kako prema budžetu BPK Goražde, tako i domaćinskim odnosom prema ovoj lokalnoj zajednici, pokušamo sanirati ovaj deficit koji nije uopšte mali. Dakle, dogovorili smo se da naš nastup ubuduće bude partnerski i prijateljski kako u odnosu na Budžet BPK Goražde, tako i prema nastupu ka višim nivoima vlasti odakle se nadamo da ćemo crpiti ona neophodna sredstva za sufinansiranje projekata, kako za ovu lokalnu zajednicu, tako i za naš kanton – istakla je premijerka.

 

Načelnik općine Zijad Kunovac iskazao je zadovoljstvo posjetom Vlade te ovom prilikom ukazao na konkretne probleme koji otežavaju funkcionisanje općine Foča u FBiH.

Cilj je bio da ukažemo na propuste koje je Vlada BPK-a uradila prema ovoj lokalnoj zajednici, a to se odnosi pretežno na grant koji smo trebali da dobijemo za 2018. godinu. Mi za 2018. godinu nismo dobili sedam grantova, što je 50 posto našeg planiranog budžeta i vrlo brzo se utvrdilo da je deficit nastao dobrim dijelom na taj način. Drugo, željeli smo da one odluke koje je Vlada BPK donijela u 2018. godini, a nisu izmirene prema ovoj lokalnoj zajednici u iznosu od 140.000 KM, da u narednom periodu, brže i angažovanije, kroz drugi način raspodjele sredstava prema ovoj lokalnoj zajednici budu izmirene i da na takav način onaj deficit koji je nastao saniramo u 2019. godini – kazao je načelnik Zijad Kunovac.

Istaknuto je također da će, kao i u ranijem periodu, ova općina i dalje trebati pomoć kantonalne Vlade kod apliciranja za projekte prema drugim nivoima vlasti, s obzirom da je kod najvećeg broja projekata potrebno osigurati i vlastito učešće u njihovom finansiranju.

 

bpkg.gov.ba