Hakovan glavni server goraždanske firme Pobjeda Technology, zatražena otkupnina od 5.000 KM

Nakon što je goraždanskoj policiji jučer prijavljen slučaj kompjuterskog hakovanja i zaključavanja glavnog servera jedne goraždanske firme čiji je direktor primio e-mail poruku kojom se traži otkupnina, rad na predmetu preuzeli su policijski službenici Sektora kriminalističke policije Goražde koji će raditi sa FUP-om.
Dežurni Kantonalni tužilac djelo je kvalifikovao kao krivično djelo “Ometanje rada sustava i mreže elektronske obrade podataka’ iz člana 396. KZ F BiH u vezi sa članom 295. KZ F BiH ‘Iznuda'”.

Kako je potvrdio Mirsad Bilajac, glavni kantonalni tužilac riječ je o firmi Pobjeda Technology čiji je direktor nakon hakovanja glavnog servera primio poruku putem e-maila u kojem je zatražena otkupnina od 5.000 KM.

“Meni se obavjestili o ovom slučaju, da je hakovan glavni server i da je direktor dobio e-mail poruku ‘Plati pet hiljada pa ćemo odblokirati’, naravno da nije platio, ali to svakako može da ometa rad. Policijski službenici Sektora kriminalističke policije vrše provjere, da vidimo da li je riječ o kompjuterskoj prevari ili iznudi, da utvrdimo gdje upućuju tragovi, ko bi mogao biti osumnjičeni. To je veoma složen posao i mi smo uputili zahtjev da se uključi Federalna uprava policije iz Sarajeva jer oni jedino imaju neophodne uređaje za to. Oni također u firmi nisu zaštitili i osigurali kompjutere, tako da to može biti upućeno sa bilo kojeg mjesta u svijetu, sa Tajlanda primjera radi”, izjavio je Bilajac.