GRAD GORAŽDE NASTAVLJA SA SUFINANSIRANJEM RADA I AKTIVNOSTI UDRUŽENJA KOJA OKUPLJAJU OSJETLJIVE KATEGORIJE I POMOŽU SOCIJALNO UGROŽENE KATEGORIJE STANOVNIŠTVA

U Maloj sali Gradske uprave danas je organizovano potpisivanje ugovora o namjenskom prenosu novčanih sredstava za sufinansiranje rada i aktivnosti udruženja koja okupljaju osjetljive kategorije i pomožu socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Ugovore u ime Grada Goražda sa jedanaest predstavnika udruženja danas je potpisao gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović.

Sredstva u iznosu od 70.800,00 KM su dodijeljena Udruženju Civilne žrtve rata, Udruženju paraplegičara i oboljelih od dječije paralize, Udruženje slijepih i slabovidnih građana BPK Goražde, Udruženju za pomoć mentalno retardiranim osobama, Udruženju  oboljelih od cerebralne dječije paralize i distrofije Goražde, Udruženju žena oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Biser“, Udruženju žena „SEKA“ Goražde, Udruženju SEHARA, Udruženju penzionera/umirovljenika, HO ”Merhamet” Regionalni odbor Goražde i Crvenom križu Goražde.

Svoje zadovoljstvo iskazanom pomoći od strane Gradske uprave nije krila predsjednica Udruženja SEHARA, Fadila Radmilović –  ”Potpisala sam ugovor ispred Udruženja žena ‘’Sehara’’. Ovo udruženje okuplja žene starije dobi i žene civilne žrtve rata. Ovaj ugovor nam puno znači jer nama sredstva puno znače. Ovaj ugovor je na mjesečnom nivou, a dobijat ćemo mjesečne tranše za naše svakodnevne i redovne obaveze koje imamo. Ugovor je potpisan na iznos od 250,00 KM mjesečno, što nama olakšava plaćanje računa i održavanje rada našeg Udruženja. Naše Udruženje jedno je od najaktivnijih udruženja u našem gradu. Mi radimo naše bh rukotvorine koje smo sad oblikovale u jedan moderniji dizajn. Naša je perspektiva u budućnosti okupljati žene koje su nezaposlene, pružiti im podršku, također u budućnosti planiramo otvoriti  jednu suvernirnicu u gradu, gdje bi one sve svoje rukotvorine mogle izlagati i dodatno nešto zaraditi.”

Ovo je samo nasatavak dobre saradnje, a Gradska uprava će pružati pomoć i  ubuduće kazao je gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović – ”Potpisali smo ugovore sa 11 udruženja. Ukupan iznos je 70.800,00 KM od čega sredstva idu za 8 udruženja osjetljivih kategorija i tri udruženja koja pomožu socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Znajući sa kakvim problemima se susreću u radu, mi smo uradili Program i oni će imati svaki mjesec svoje redovne tranše kao što je bilo i prošle godine jer smo svih 12 tranši redovno prebacili. Imamo neka sredstva i u rezervi da možemo interventno djelovati za njihove aktivnosti, poput aktivnosti Udrženja Seka kojima treba u toku godine dva puta platiti autobus na odlazak na šetnju života u Sarajevu, kao i neke druge vanredne situacije kod drugih udruženja.”

Grad Goražde i dalje će nastaviti pružati podršku u radu ovih udruženja i ove populacije, a prilikom današnjeg potpisivanja ugovora razgovarano je o budućim planovima i aktivnostima.