Otvoren pogon za preradu i sušenje voća vrijedan pola miliona maraka

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić otvorio je juče u Foči pogon za preradu i sušenje voća i ljekobilja u preduzeću “Boletus” u koji je uloženo pola miliona maraka, a koji većinu proizvoda plasira na tržište zemalja EU.

On je poručio da firma “Boletus” može da bude primjer u Republici Srpskoj kako se može razviti posao sa lako dostupnim proizvodima, a da se uz veliki trud i zalaganje postigne visok nivo poslovanja.

-Ministarstvo poljoprivrede RS će uvijek rado da podrži ovakve projekte i ono što sada trenutno razmatramo jeste da iz aktuelnog projekta IFAD uvežemo firmu “Boletus” koja se pojavljuje kao otkupljivač sa jednim brojem malinara, oko četrdeset proizvođača koji bi proizvodili organsku malinu za “Boletus”, a ona dalje plasirala na strana tržišta. Ministarstvo bi obezbijedilo sredstva za protivgradne mreže i sisteme za navodnjavanje i sredstva za zaštitu organske proizvodnje-rekao je Pašalić.

Vlasnik preduzeća “Boletus” Miro Vrećo izrazio je zahvalnost resornom ministarstvu i Vladi RS koji već deset godina pružaju podršku razvoju ovog preduzeća.

-Ovo je treći pogon koji otvaram u okviru preduzeća, a prerađujemo, sušimo i izvozimo gljive, jagodičasto voće, voće i sada smo počeli raditi i preradu bilja. Sve je certifikovano, kvalitetno, a kapacitet hladnjače je oko stotinu tona, zavisno od vrste voća-rekao je Vrećo.

Firma “Boletus” zapošljava preko dvadeset radnika, a ima više od 700 kooperanata. Više od devedeset odsto proizvoda izvozi na tržišta Švedske, Italije, Austrije, Njemačke, Hrvatske i Srbije.

 

Radio Foča