Krov nad glavom za 20 porodica, svečano otvorena zgrada u Rasadniku

Ključevi novih stanova u zgradi socijalnog stanovanja u Rasadniku danas su uručeni socijalno ugroženim i raseljenim porodicama sa područja Goražda tokom svečanosti posebno organiziranoj za ovu priliku.

Krov nad glavom tako je konačno dobilo 20 porodica zahvaljujući državnom projektu stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa u BIH.

Među njima je i porodica Pašović kojoj je ovo jedan od najsretnijih dana u životu.

“Prvi prvi put rješavam stambeno pitanje, a sve zahvaljujući gradonačelniku i donatorima. Moja porodica je šestočlana i ovaj stan nam mnogo znači, to je jedna briga manje. Supruga i ja smo nezaposleni, a imamo četvero djece i ovom prilikom želim da se zahvalim svim ljudima koji su dali doprinos za realizaciju ovog projekta”, izjavio je Hasan Pašović.

Useljenje stanara u njihove nove domove presjecanjem vrpce ozvaničili su Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BIH, Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, Gianluca Vannini, predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH te gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

“Sigurna sam da će ovih 20 porodica koje danas preuzimaju ključeve svojih novih domova, nakon dugog i neizvjesnog perioda raseljenja, uspjeti da ostvari svoje životne ciljeve. Sreća na licima onih koji su danas uselili u nove domove najbolji je motiv i poticaj da jednako predano nastavimo raditi na provedbi Regionalnog stambenog programa koji ima direktan odraz ne samo na rješavanje gorućeg pitanja najugroženijih povratnika i interno raseljenih osoba, nego i na poboljšanje kvalitete života u našoj zemlji”, poručila je  Borovac.

Ona se zahvalila donatorima na izdvojenim sredstvima za implementaciju Regionalnog stambenog programa u BIH.

Gradonačelnik Goražda poručio je da predstoji zatvaranje svih kolektivnih cenatara do 2020. godine, dok je federalni ministar Edin Ramić poručio da je zadovoljan implementacijom projekta i poštivanjem rokova.

Sa ovom zgradom u Goraždu, do sada je izgrađeno i useljeno devet zgrada sa ukupno 221 stanom, te obnovljenoc 637 porodičnih kuća. Do kraja 2019. godine planirana je obnova i izgradnja još 740 stambenih jedinica, od čega 543 porodične kuće i 197 stanova.


Regionalni stambeni program predviđa stambeno zbrinjavanje za 5 400 porodica u BIH odnosno oko 14 000 izbjeglih i raseljenih osoba. Ukupna vrijednost projekta za BiH je 101 milion eura, a učešće naše BIH je oko 15 miliona eura. Glavni donator programa je Europska unija, a značajno finansijsko učešće ostvarile su i vlade SAD, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih. Sredstvima u okviru Fonda RSP upravlja Razvojna banka Vijeća Europe, a snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Organizacija za sigurnost i saradnju u Europi (OSCE).