Održan „Dan školskog sporta u BPK Goražde“

Učenici s područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) školske klupe danas su zamjenili sportskim terenima. U svim osnovnim i srednjim školama ali i vrtićima obilježen je Dan školskog sporta u ovom kantonu.

Riječ je i manifestaciji koje je zamjenila dosadašnji atletski  miting a ujedno je pružila priliku da svi učenici učestvuju u različitim takmičenjima što do sada nije bio slučaj.

Mališani goraždanskih vrtića takmičili su se na gradskom stadionu gdje je održana „ciciban“ utrka a potom su svoje umijeće pokazali i na sportskom poligonu. Najuspješnijima su dodjeljene medalje i diplome.

„Ovo zaista jedna divna manifestacija. Obišli smo sve sportske terene i fiskulturne sale i zaista je bila velika masovnost, što nam je i bio cilj, da što je moguće više djece uključimo u sportske aktivnosti odnosno podstaknemo ih na fizičku aktivnost i zdrave stilove života“ – istakao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Arman Bešlija.

Uz resorno ministarstvo, Dan školskog sporta organizirali su Aktiv nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja i Atletski klub (AK) Goražde, a podršku je pružila i organizacija World Vision.

„S radošću smo prihvatili obavezu da budemo suorganizatori u ovom Danu školskog sporta i sporta za mališane, u dijelu vezanom za atletska takmičenja. Vidite kako se djeca raduju i koliko im ovo znači. Zato svi oni zaslužuju zvanje pobjednika – rekao je predsjednik AK Goražde Zaim Šuman.

U svim osnovnim i srednjim školama na području  BPK Goražde organizirana su takmičenja u nogometu, odbojci, rukometu, košarci i drugim sportovima uz učešće svih učenika.