Izgrađen vidikovac i zasađena botanička bašta sa 50 vrsta drveća

Do sada je u cijeli kompleks investirano oko 350.000 KM, ali planirana je i izgradnja biciklističkih staza, sportskih terena i drugih sadržaja.

Nakon sadnje Memorijalne šume 8.372, kompleks na Posestri iznad Goražda dobio je i dodatni prostor namijenjen djeci, izletnicima, učenicima i ljubiteljima prirode. Ovih dana u toku su završni radovi na uređenju blizu hektar nekada zapuštene livade, a sa 72.228 KM finansira ih Svjetska banka posredstvom Ministarstva vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Zapuštena livada

– Nakon informativno–edukativne kuće i igrališta za djecu koje smo izgradili uz pomoć Ministarstva za turizam i zaštitu okoliša FBiH, uredili smo pristupne staze prema platformi – vidikovcu koji gleda na Drinu, urađeno je i jedno manje jezero i preko njega most, te zasađena botanička bašta sa oko 50 vrsta drveća, među kojima su katalpa, jasen, breza, divlji kesten, bijeli dud, gorski brijest, gorski javor, lipa, Pančićeva omorika i druge sorte – kazao nam je Kenan Kanlić, direktor JP „Bosanskopodrinjske šume“..

 

Dodaje da su radovi na vodovodu u završnoj fazi, preostalo je još oko 500 metara da se dovede voda i sve će biti okončano do 30. maja.

Prva sredstva za plato na Posestri, prema ideji goraždanskog muftije Remzije ef. Pitića da se sadnjom šume i izgradnjom Cvijeta Srebrenice sačuvaju sjećanja na genocid, prije nekoliko godina izdvojio je Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Podrška projektu

Svako po jednu, građani Goražda i drugih gradova u BiH zasadili su 8.372 sadnice, a sredstva za izgradnju info–kuće u bosanskom stilu sa četiri šadrvana i igrališta za djecu potom je izdvojilo Ministarstvo turizma i okoliša FBiH. Projekt je podržala i Vlada BPK, radnici „Bosanskopodrinjskih šuma“ izvodili su radove, dio infrastrukture uradili su i učenici Srednje stručne škole…

Do sada je u cijeli kompleks investirano oko 350.000 KM, ali planirana je i izgradnja biciklističkih staza, sportskih terena i drugih sadržaja.

Brojne šanse 

– Ovaj prostor je dugo godina bio zapostavljen, no ovim projektom otvorene su brojne šanse i vjerujem da će ovo biti jedno od najljepših izletišta ne samo u BPK već i u regionu – kaže član Odbora za izgradnju kompleksa i predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja BPK Goražde Derviš Hadžić.

Avaz