Učenici STŠ “Hasib Hadžović” uređuju šehidsko mezarje u Kolijevkama

Goraždanski srednjoškolci, učenici STŠ “Hasib Hadžović” već nekoliko godina tradicionalno uređuju i čiste šehidsko mezarje u Kolijevkama. Nakon što su prošle godine više od 20 dana popravljali oštećenja na mezarjima, te šehidskim nišanima ‘vratili’ bjelinu, ove godine, kažu, samo rade na njihovom održavanju. Posebna čar je u tome što to čine uz mjesec posta, ali i zbog poštovanja i zahvalnosti prema palim goraždanskim braniteljima koji počivaju na ovom mjestu.

Na uređenju mezarja rade zajedno učenici, ali i profesori.

“Pokošena je  trava, a sada se radi na čišćenju nišana. Moram naglasiti da je ovo dobrovoljna aktivnost učenika i profesora koji i na ovaj način žele izraziti zahvalnost bosanskim šehidima, ljudima koji su živote dali za našu slobodu. Uzeli smo to sebi u zadatak iz jednog patriotskog razloga i zahvalnosti prema ljudima koji ovdje leže. A drugi razlog je vezan za nastavu, da djeca vide kako se upotrebljavaju materijali u prirodi, da izađu iz učionice, sve je u okviru praktične, odnosno terenske nastave”, kaže Rifet Bečić, direktor STŠ “Hasib Hadžović” .

Sve aktinvosti provode se uz saglasnost Ministarstva za obrazovnaje, mlade, nauku, kulturu i sport te Minstarstva za boračka pitanja BPK Goražde,a podršku pruža i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca.

“Ove godine radit ćemo četiri dana, po 20-tak učenika je angažovano od 10 do 12 sati, manje je posla, a narednih godina ćemo nastaviti ovu aktivnost”, kaže Bečić.

Zahvaljujući učenicima i profesorima STŠ “Hasib Hadžović” šehidsko mezarije u Kolijevkama bit će uređeno prije Bajrama i Dana šehida kada će mnogi obići mezarja. Njihov primjer trebali bi slijediti i nadležni za održavanje ostatka mezarja u Kolijevkama, koje je prilično zaraslo u travu