Dan bijelih traka- Sjećanje na stradanje stanovnika u Prijedoru

Danas se u Bosni i Hercegovini, ali i van nje, obilježava Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 31.maj 1992. godine kada su vlasti grada Prijedora stanovnicima nesrpske nacionalnosti naredile da oko ruke nose bijele trake i da na prozore svojih kuća vješaju bijele zastave.

Građanima srpske nacionalnosti istovremeno je, putem lokalne radio-stanice, upućivan poziv da se pridruže ‘svojoj vojsci i policiji u potrazi za ekstermistima’.

“Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosiće teške posljedice”, zaprijećeno je u toj poruci.

Tog dana je i zvanično počela kampanja sistematskog vršenja zločina, u kojoj su provedene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori. Konačan ishod bilo je protjerivanje više od 90 posto Bošnjaka i Hrvata sa područja opštine Prijedor, te ubistvo 3.176 osoba iz tog kraja, među njima i 102 djeteta.

Kroz koncentracione logore Omarska, Trnopolje i Keraterm prošle su desetine hiljada ljudi nad kojima su vršene masovne egzekucije, silovanja i razni drugi oblici tortura, koji će u Haškom tribunalu biti presuđeni kao zločini protiv čovječnosti.

Udruženja preživjelih žrtava 2012. godine pokrenula su kampanju Dan bijelih traka kao globalni poziv na solidarnost sa žrtvama masovnih zločina u ovom kraju, ali i širom svijeta, kojima se uskraćuje pravo na sjećanje.

Međunarodni dan bijelih traka obilježava se mirnom šetnjom kroz prijedorske ulice, ali i manifestacijama u drugim bh.gradovima.  Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH (YIHRBiH) danas će u Sarajevu organizovati obilježavanje 27. godišnjice zločina u Prijedoru.

Aktivisti i aktivistice YIHR-a dijeliće bijele trake građanima Sarajeva i nositi transparente s informacijama o zločinu.

Obilježavanje počinje ispred Katedrale Srca Isusova, u 15.00 sati.

bhrt.ba