POTPISANI UGOVORI ZA DODJELU SREDSTAVA ZA SPORT, KULTURU I UDRUŽENJA

Na osnovu Odluke o utvrđivanju kriterija, načina i postupka dodjele finansijskih sredstava za sport, kulturu, udruženja i pojedince za 2019. godinu u Velikoj sali Gradske uprave, danas su potpisani Ugovori o dodjeli sredstava po Javnom pozivu, koji Grad Goražde svake godine objavljuje, a tiču se finansiranja projekata za sport, kulturu i udruženja.

Ukupno je za ove namjene u Budžetu Grada Goražda za 2019. godinu izdvojeno 80.000,00 KM, a sredstva se dodjeljuju po osnovu Javnog poziva koji je raspisao Grad Goražde. Sredstva su odobrena za 13 aplikacija iz oblasti sporta, jednu iz oblasti kulture i četiri aplikacije za projekte udruženja.

Na ovaj način Grad Goražde u skladu sa mogućnostima i stanjem u Budžetu podržava sve aktivnosti koje imaju za cilj promociju grada, ali i razvoj sporta, kulture i ostalih društvenih sfera u našem gradu.

Prema riječima gradonačelnika Goražda dr.sci. Muhameda Ramovića Gradska uprava će nastaviti da podržava rad sportskih kolektiva, kao i svih drugih koji na najbolji način predstavljaju naš grad – ”Na Javni poziv koji je objavila Gradska  uprava Goražde prijavio se 21 aplikant. Nažalost, tri prijave nisu prošle kriterije. Danas smo potpisali ugovor sa njih 18, i to 13 aplikacija iz oblasti sporta, jednu iz oblasti kulture i četiri aplikacije za projekte udruženja. Mi imamo jako dobru saradnju sa našim udruženjima, međutim sredstava uvijek nedostaje.  Planiramo sastanak i sa Premijerkom BPK-a i resornim Ministrom, kao i svima nadležnim iz oblasti sporta, kulture da vidimo kako i na koji način iznaći još više sredstava i od strane privrednika i viših nivoa vlasti. Zaista ljudi rade, većina njih dobrovoljno, taj posao koji obavljaju i nije lahko voditi neki klub. Trebamo pronaći više sredstava za ove namjene. Kada je riječ o danas potpisanim ugovorima, ukupno je planirano 80.000,00 KM, isplate se kreću od 1.000,00 do 9. 000,00KM, bodovali smo njihov uspjeh i rezultate. U obavezi su da pravdaju sredstva. Osim toga pomažemo ih i vanredno na mnoge načine, nikad nismo se oglušili na njihove zahtjeve, zaista smo uvijek tu za njih.’’

Riječ je o veoma značajnoj podršci za SFK Libero, kazao je predstavnik ovog kluba Senad Hubjer – ”Mi smo aplicirali na Javni poziv Gradske uprave za dodjelu sredstava za 2019. godinu. Uglavnom odobrena su nam finansijska sredstva u visini 5.000,00 KM, za pripremu i takmičenje prve naše seniorske ekipe u prvoj ligi F BiH. To je negdje oko 10% sredstava koja su potrebna za takmičenje za jednu sezonu odnosno 2019. godinu. Svjesni smo finansijske situacije i u Gradu i u Kantonu i mi smo zadovoljni i zahvalni Gradonačelniku i Gradskoj upravi. Opravdaćemo ova sredstva i nadamo se da ćemo što dostojanstvenije predstaviti naš grad. Ovom prilikom bi se također zahvalio Gradonačelniku koji je podržao Bajramski turnir za dječake i djevojčice kojii će se održati 8. i 9. juna, gdje će nastupiti oko 450 dječaka i djevojčica iz Srbije, Crne Gore i BiH. Pored Gradonačelnika ovaj turnir su podržali i Ministarstvo za sport našeg Kantona i njima se također zahvaljujem.’’