Bajram namaz sutra u 5 sati i 41 minutu

Bajram namaz  klanjat će se širom muftijstva goraždanskog. Centralna bajramska svečanost ove godine održat će se u Aladža džamiji u Foči gdje će bajram namaz predvoditi i hutbu održati Remzija ef. Pitić muftija goraždanski. Sabah namaz klanjat će se u 4 sata i 30 minuta, dok je bajram namaz u 5 sati i 41 minutu.

Na području muftijstva goraždanskog bajram namaz klanjat će se u 58 džemata, od kojih 20 u Goraždu, 13 u Rogatici, šest u Čajniču, po četiri u Foči , Višegradu, Rudom i Ustikolini a bajram namaz u Žepi klanjat će se na tri mjesta – potvrdio nam je Refik ef.. Čaušević rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva goraždanskog.

Po njegovim riječima, centralna bajramska svečanost  bit će održana u Aladža džamiji u Foči koja je i ovaj ramazan učinila posebnim za brojne vjernike iz različitih krajeva BiH ali i šire. Uz dnevne i teravih namaze, iftare i mukabele u obnovljenoj Aladži po prvi put bio je i itikaf, a po riječima, ef. Čauševića, impresivan je podatak da je kroz Šarenu džamiju tokom ramazana prošlo oko 3000 ljudi. Očekivanja su da će i prvi bajram namaz u obnovljenoj fočanskoj ljepotici klanjati brojni vjernici. U kompleksu Aladže bit će upriličen i ovogodišnji bajramski prijem koji je predviđen sutra uveče.

Drugi dan ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida te će tim povodom u srijedu u 10 sati biti položeno cvijeće na centralnom spomen obilježju „Goražde grad heroj, svojim braniocima“, a počast šehidima bit će odata i obilaskom mezarja Glamoč, Omeđak, Baćci i Kolijevke. Pred duše šehida u Kajserija džamiji bit će proučena hatma dova.