Aminin “Amanet”:Pjesme Amine Efendić traju i okupljaju mlade

Učenici i nastavnici goraždanske osnovne škole „Husein ef. Đozo“ u okviru tradicionalne manifestacije „Tragom ljubavi“  u velikoj sali  Centra za kulturu promovisali su knjigu pjesama i proze „Aminin amanet“ čiji su autori učenici ove škole.

Sama manifestacija i knjiga nastali su u znak sjećanja na goraždansku pjesnikinju Aminu Efendić kja je preminula u 21 godini života. Aminini prijatelji iz osnovne škole,  sada srednjoškolsci i studenti, te sadašnji učenici škole, govorili su stihove iz njenih objavljenih knjiga ali i vlastite napisane u njenu čast.

 

„ Amina Efendić, nekadašnja učenica naše škole, u amanet nam je ostavila pjesme i poeziju neprolazne ljepote govoreći o ljubavi sreći, prijateljstvu, pa je logičan slijed da promovirana knjiga nosi naziv „Aminin amanet“. Već sedam godina kroz manifestcaiju „Tragom ljubavi“ zajedno sa našim učenicima čuvamo uspomenu na našu Aminu, a knjiga je najljepša i trajnu posveta prijateljici i drugarici“ – kazala je direktoria OŠ „Husein ef. Đozo“ Halida Kurtović.

U knjigu „Aminin amanet“ smještene su 101 pjesma i četiri prozna teksta.

„ Snaga ljubavi koja stanuje u ovim izrečenim stihovima je ista ona snaga kojom je Amina stihovala o ovom svijetu, prirodi, ljudima i ljubavi samoj. Ta snaga je ostavila neizbrisiv trag u prostoru i vremenu, kao zadatim apriornim formama života, koji se ogleda i u osjećanju duga od strane Amininih poetskih kolegica i kolega, koji kroz ovu zbirku prave svojevrsnu konekciju sa poetskim stvaralaštvom Amine Efendić – kazao je recenzent knjige Sanid Zirak, a sa puno emocija o knjizi je govorila  i nastavnica Rasema Ferhatović.

Hamed Efendić, otac rahmetli Amine, zahvalio se svima, a posebno učenicima, koji sedam godina organiziraju manifestaciju koja čuva od zaborava njeno pisanje i izdavanje zbirki poezije.