Nagrađeni na Smotri naučno-tehničkog stvaralaštva

Učenici i nastavnici goraždanskih osnovnih škola „Husein ef. Đozo“ i „Fahrudin Fahro Baščelija“ ostvarili su odlične rezultate na 57. Smotri naučno – tehničkog stvaralaštva BiH u Bugojnu. Nagrade u različitim disciplinama su još jedna potvrda kvalitetnog rada u ovim odgojno-obrazovnim ustanovama.

U konkurenciji više od 300 mladih tehničara i mentora iz FBiH i Distrikta Brčko, pod vodstvom nastavnika Murta Hora, u disciplini izložba radova iz nastave 6. Razred, Amir Džafić učenik osnovne škole „Husein ef. Đozo“  osvojio je „Zlatni točak tehnike“.

„ Od petog razreda sam redovni učesnik na takmičenju iz tehničke kulture, učestvujem na sekcijama gdje zajedno sa nastavnikom radim različite skice i makete. Ovoga puta predstavio sam se sa svojom kućicom u oblasti građevine. Pravio sam je od novembra prošle godine, uloženo je dosta truda i vremena jer rađena je iz više dijelova, unutra ima i namještaj, a potrudio sam se urediti i dvorište sa bazenom.Pomagao mi je nastavnik a prethodno sam uradio i crteže, prezadvoljan sam  uspjehom “ – kaže Amir.

Njegov školski drug Nedim Uhota takođe je presretan ostvarenim rezultatima

„ Ovo je prilika da znanje koje smo stekli u školi prezentiramo i u praksi, na takmičenjima. Ja sam se predstavio sa duplex kućom koju sam pravio sa nastavnikom. Kuća je građena od materijala forex prozori su od pvc folije. Materijal sam kupio u Sarajevu i izrada je trajala oko dva mjeseca. Zadovoljan sam i sretan što je neko prepoznao taj trud i rad“- kaže Nedim.

Na uspjeh svojih učenika ponosan je i mentor  koji napominje da se učešće na smotrama odvija u kontinuitetu te da su nagrade dodatni motiv za djecu.

„ Zadnjih 30 godina koliko radim u prosvjeti redovni smo učesnici smotri i drugih takmičenja. Osvajamo i nagrade, ove godine osvojili smo zlatni i srebrni točak i naravno da smo izuzetno zadovoljni, posebno imajući u vidu izizetno jaku konkurenciju. Tokom cijele godine radimo radove iz različitih oblasti i zajedno dogovaramo i odlučujemo sa kojim radovima da se predstavimo na smotri i njima se više posvetimo „ – kaže profesor Tehničke kulture, mentor Murto Horo.

Odlične rezultate na smotri ostvarili su i u OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“. „Zlatni točak tehnike“ u kategoriji radovi pedagoga tehničke kulture „Web mikroskop“ osvojio je nastavnik Dževad Hasanović. „Srebrni točak tehnike“ sa radom kliker mašina u kategoriji reutilizacija osvojili su učenici Sanel Forto, Adaleta Velić i Faris Alaim dok su  „Bronzani točak tehnike“  u kategoriji energetika-elektrotehnika za rad transportna traka osvojili Aldin Pezo, Selma Melunović i Ajlin Žepčan.