Vlada u posjeti privredim subjektima na području BPK Goražde

Članovi Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i rukovodstvo kantonalne Skupštine, ovih dana su u posjeti privrednim subjektima na području BPK.  Povod su razgovori o mogućnostima unaprijeđenja međusobne saradnje s ciljem stvaranja boljeg poslovog ambijenta, a time i povećanja broja zaposlenih na području ovog kantona.

Nakon jučerašnje posjete privrednim subjektima u industrijskoj zoni „Pobjeda“, članovi kantonalne Vlade i Skupštine danas su posjetili firme „Emka Bosnia“ i „Ebi“.

Po riječima premijerke Aide Obuće, namjera je sagledati planove i potrebe privrednih subjekata s jedne, te podršci i onome što Vlada može učiniti s druge strane.

Naglašava da je generalni zahtjev privrede  da Vlada BPK bude servis u smislu podrške privredi, kako bi  ostvarili zajednički cilj, a to je prosperitetan i ekonomski održiv kanton

„ Ono što je  jako interesantno privredi je kvalitetna i kvalificirana radna snaga, što je u domenu obrazovanja. Do sada smo imali dualni sistem koji je tretirao završne razrede srednjih škola, a ono što privreda traži je da se taj dualni sistem počne primjenjivati od prvog razreda srednjih stručnih škola, kako bi se tokom cjelokupnog srednjeg obrazovanja učenici osposobili da po završetku škole budu potpuno spremni  za samostalan rad u privrednim subjektima“ – istakla je Obuća.

Dodala je da su privredni subjekti iskazali  i potrebu za izmjenama određenih zakona na kantonalnom nivou, čime bi se omogućilo smanjenje parafiskalnih nameta koji opterećuju privredu.

„ Mi imamo nekoliko zakona koji se donose na kantonalnom nivou  kada su u pitanju parafiskalni nameti. Sa privrednicima smo razgovarali i o tim zakonskim riješenjima i dogovorili da se napravi jedna kvalitetna analiza trenutnog stanja i projekcije koja bi išla u smislu izmjene tih zakonskih riješenja“ – istakla je Obuća.

Najavila je da bi BPK Goražde mogao biti prvi kanton u Federaciji BiH koji bi uskoro trebao dobiti i Zakon o lokalnom poslovanju koji uređuje najvažnija pitanja u oblasti lokalnog poslovanja, uključujući i stvaranje pretpostavki za novo investiranje.

„ To je jedan od zakona koji se našao u programima rada vlade i skupšine. Zakon o lokalnom poslovanju je jedan reformski zakon kojim bi se dala podrška privrednim subjektima a iz kojeg bi u konačnici proizilazilo da imamo zadovoljnije radnike i veći broj zaposlenih na ovom području“ – kazala je premijerka BPK Goražde.

U narednim danima, u planu Vlade je obilazak i drugih privrednih subjekata na području BPK Goražde.