Delegacija BPK-a Goražde razgovarala sa Bukvarevićem o boračkim pitanjima

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević u sjedištu Vlade Federacije BiH održao je sastanak sa delegacijom Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde predvođenom premijerkom Aidom Obućom i kantonalnim ministrom za boračka pitanja Edinom Aganovićem, koje je informirao o aktuelnom stanju u ovoj oblasti, projektima koji su u toku i čija je realizacija planirana u narednom periodu.

Bukvarević je podsjetio da je prioritet u rješavanju pitanja u ovoj oblasti zakonsko rješenje za demobilizirane branioce kojim će i kantoni preuzeti određene obaveze, imajući u vidu da je boračko-invalidska zaštita prema Ustavu zajednička nadležnost Federacije i kantona.

– Ova kategorija branilaca je u stanju potrebe, nerijetko vrlo teškog zdravstvenog stanja. Naša je obaveza da u skladu sa mogućnostima pomognemo ovim saborcima i za ovu namjenu ćemo u Budžetu Federacije obezbijediti dodatnih 50 miliona KM – kazao je Bukvarević.

Pojasnio je da su se zbog toga opredijelili da federalnim zakonom obuhvate demobilizirane branioce iznad 57 godina starosti, koji su godinu prijavljeni na birou za nezaposlene osobe i koji imaju godinu učešća u Oružanim snagama a nemaju nikakvih primanja.

Za branioce ispod 57 godina preporuka je, kazao je, da kantoni svojim odlukama i shodno mogućnostima daju rješenja za njihovo zbrinjavanje kroz projekte zapošljavanja, samozapošljavanja ili na neki drugi način.

Premijerka Obuća je rekla da je BPK dao podršku donošenju zakonskog rješenja za demobilizirane branioce te da će u okviru svojih mogućnosti dati doprinos u njegovoj implementaciji.

Istakla je da će u narednom periodu na području BPK biti realizirano nekoliko projekata u sklopu kojih očekuju i podršku Federalnog ministarstva, kao što je  projekt izgradnje centralnog spomen-obilježja braniocima u Goraždu za čiju izgradnju su potrebna značajna finansijska sredstva.

Podsjetila je da je Goražde grad heroj te da branioci sa ovog područja zaslužuju spomenik koji će trajno svjedočiti o njihovom herojstvu generacijama koje dolaze.

Ministar Aganović je ovom prilikom kazao da će Goražde ove godine biti domaćin Memorijalnog turnira “Alija Izetbegović” koji organizira Savez boraca FBiH, u znak sjećanja na prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH.

Na sastanku su razmatrana i druga pitanja iz oblasti boračko-invalidske zaštite, prije svega zapošljavanje djece šehida i poginulih branioca za što su u ovom kantonu već počeli određeni pregovori sa privrednim subjektima.

Zaključeno je da je porazna činjenica da više od 20 godina nakon agresije djeca najboljih bosanskih sinova nisu zaposlena te da će se posebna pažnja i napori posvetiti rješavanju ovog pitanja, saopćeno je iz Kabineta ministra Bukvarevića, javlja Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

FENA