Koc: Minibus školi u Prači do kraja sedmice

Ambasador R Turske u BiH Haldun Koc danas je posjetio Osnovnu školu „Prača“ u općini Pale u FBiH. Povod je donacija školskog minibusa ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi koji je osigurala turska ambasada.

Iako najavljena, primopredaja vozila danas nije obavljena. Školski minibus u Osnovnu školu Prača stići će do kraja sedmice – najavio je ambasador R Turske u BiH.

„  Turska je poklonila jedno vozilo kako bi se djeca u Osnovnoj školi Prača dovozila i odvozila na jedan sigurniji način i time doprinijela boljem obrazovnom okruženju. Vozilo nije tu zbog tehničke papirologije i ona će se završiti danas ili sutra i minibus bi do kraja sedmice trebao biti u Prači i u novoj školskoj godini bit će na usluzi našoj divnoj djeci. Škola je organizirala svečanost i mi smo tu da je uveličamo“ – kazao je ambasador Koc.

Direktorica OŠ „Prača“ Ajla Subašić ističe kako raduje činjenica da je turska ambasada na aplikaciju koju joj je škola dostavila u oktobru prošle godine odgovorila pozitivno. Naglašava da će se obezbjeđenjem vozila unprijedti svakodnevni odgojno-obrazovni rad, nastavne i vannastavne aktivnosti te stvoriti značajne uštede u smislu prijevoza učenika.

„Usluge prijevoza koristi 65 posto učenika, odnosno 42 učenika  koji dolaze iz udaljenih mjesta kao što su Bare udaljene od škole oko 20 km, imamo djecu i iz naselja Brdarići, Hrenovica, Datelji i drugih mjesta. Ovo vozilo će riješiti  naš dugogodišnji godrući jer je namjenjen isključivo za potrebe naših učenika“ – kazala je Subašić.

Ambasadi R Turske zahvalio se i resorni ministar BPK Goražde Arman Bešlija.

„ Svaka donaciija i svaka saradnja nama mnogo znači tako da se menaždmenti škola i nastavnici stvarno trude da poboljšaju uslove obrazovanja. Pored onog što ministarstvo izdvaja uvijek traže i druge načine, što se potvrđuje i u ovom slučaju. Zahvalni smo i menaždmetu OŠ Prača i ambasadi Turske na razumijevanju za potrebe naše djece“ – kazao je Bešlija.

Tokom susreta sa delegacijom turske ambasade u BiH razgovarano je i mogućnosti bratimljenja OŠ Prača sa nekom od škola u Republici Turskoj.