Uređen spomen kompleks “Tito” na Mravinjcu

U znak sjećanja na bivšeg predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josipa Broza Tita izgradili su ga stanovnici Mravinjca i Goražda 1980. godine, nakon Titove smrti.

Članovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a Goražde danas su realizovali akciju uređenja spomen kompleksa “Tito” u naselju Mravinjac. Riječ je o nastavku aktivnosti na uređenju i održavanju spomen obilježja vezanih za period Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Uzeir Živojević ističe da su partizanska groblja Jezero kod Ilovače, na Orahovicama, Posestri, Potrkuši i Hranjenu samo neke od lokacija koje antifašisti iz Goražda ne dozvoljavaju da budu zapuštena. Ipak, najviše pažnje poklanja se uređenju izletišta “Tito” na Mravinjcu.

– Ovaj kompleks je namijenjen svima koji poštuju tradicije antifašizma i NOR-a iz Drugog svjetskog rata. U isto vrijeme ovo je lijepo izletište i zato i ovu priliku koristim da zamolim da svi oni koji dolaze ovdje, da poštuju ovaj prostor i odnose se prema njemu s pažnjom, što, nažalost, nerijetko nije tako – ističe Živojević.

Spomen-park u naselju Mravinjac, vidljiv sa svih strana, plijeni pažnju slučajnih prolaznika i putnika namjernika. Smješten na lijevoj obali Drine, na magistralnom putu Goražde-Foča, odnosno Beograd-Dubrovnik, dominira ovim naseljem, koje je po njemu postalo prepoznatljivo još od vremena kada je izgrađen.

U znak sjećanja na bivšeg predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) Josipa Broza Tita izgradili su ga stanovnici Mravinjca i Goražda 1980. godine, nakon Titove smrti.

U kompleksu kojim uz veliku crvenu petokraku dominira natpis “TITO” sa slovima dužine 30-ak i širine 15-ak metara posađeno je sada već stasalih 88 borova, koji simboliziraju njegov životni vijek.

Decenijama ovo mjesto odolijeva vremenu, ljudima i burnim događajima, koji nisu zaobišli ni ovo područje. O tome kako je opstao možda najbolje svjedoči parola uz koju je izgrađen “Teško onom ko digne ruku na Titove boriće, slova i petokraku”.

Briga o jedinstvenom spomeniku na ovim prostorima sada je povjerena Udruženju antifašista i boraca NOR-a Goražde.