Konaković i Katica posjetili MUP BPK Goražde, obećali pomoć u opremi i školovanju kadeta

Delegacija Kantona Sarajevo predvođena predsjedavajućim Skupštine Elmedinom Konakovićem i ministrom unutrašnjih poslova Admirom Katicom boravila je danas u posjeti MUP-u BPK Goražde. Sa ministricom Nizamom Rišljanin razgovarano je o nastavku saradnje i pomoći koju Kanton Sarajevo može pružiti ovom ministarstvu.

Sastanku na kojem se razgovaralo i o sigurnosnoj situaciji te saradnji dva kantona prisustvovali su i predsjedavajući Komisije za sigurnost KS Elvedin Okerić, komesar policije MUP-a BPK Goražde Adem Laković te Edita Velić, predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde.

“Željeli smo da se upoznamo sa činjenicama u pogledu sigurnosne situacije na području BPK Goražde, problemima u funkcionisanju ministarstva unutrašnjih poslova gdje ja kao ministar mogu da pružim podršku mojoj kolegici ovdje na području BPK Goražde u onom što poduzima u pogledu rukovođenja ministarstvom. Mi kao kanton koji ima najviše finansijskih sredstava možemo ponuditi i neku vrstu finansijske podrške, pored svih ostalih, danas smo dogovorili da obezbjedimo nedostajuća sredstva za kupovinu materijalno- tehničkih sredstava, posebno oružja i municije, isto tako ćemo finansirati obuku kadeta za buduće policijske službenike s obzirom da određeni broj policijskih službenika nedostaje za funkcionisanje ovog ministarstva”, izjavio je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

On je dodao da će ubuduće identificirati sve dodirne tačke, zajednički ih rješavati i biti podrška onoliko koliko su u mogućnosti.

“Mi smo kolegama predočili tešku finansijsku situaciju unutar kantona,i što je značajno da nam oni daju podršku i ovo je nastavak duge i ugodne saradne jer se nadam da će sastanak imati pozitivne rezultate i učiniti da naša policija bude bolje opremljena i sam naš kanton bude bolje zaštićen”, izjavila je nakon sastanka Nizama Rišljanin, ministrica unutrašnjih poslova BPK Goražde.

Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine Kantrona Sarajevo odavno ističe važnost saradnje dva kantona kao prirodne cjeline, te je i ovom prilikom najavio svoju podršku njenom nastavku i pomoć u svim segmentima.

“Priča o mega kantonima bila je priča kojoj sam se radovao, kad bi administrativno uvezali ova dva kantona po meni bi to bilo najbolje rješenje,  s obzirom  da to još nije slučaj mi pokušavamo na svim poljima koliko god je to moguće pomagati razvoj i napredak i grada i kantona Goražde. U nizu aktivnosti koje poduzimamo danas smo na polju sigurnosti i unutrašnjih poslova. Goražde je bedem odbrane, ulaz, kapija BIH i sigurno je svima nama bitan broj policajaca, njihova opremljenost i to je nešto o čemu ćemo uvijek voditi računa i hvala bogu u prilici smo da u tom segmentu pomognemo i finansijski i operativno i tehnički i intelektulno u nekim procesima i vrlo rado se stavljamo na raspolaganje. Bit će tu sigurno još prostora u kojima će i ministri privrede i zdravstva, a i ostali  napraviti saradnju sa Goraždem, podsjećamo da smo mi bili i inicijatori i finansijeri sredstava za tunel Hranjen, isfinansirali smo projektnu dokumentaciju, jako dobru saradnju imali smo sa bivšim premijerom Emirom Okovićem, nadam se da ćemo i sa premijerkom (op. a Aida Obuća) i njenim saradnicima bez obzira na bilo kakve politike nastaviti gajiti  dobre odnose izmedju Sarajeva i Goražda kako bi građani bili što zadovoljniji”, izjavio je Konaković.