Prijave za Marš mira do 2.jula

Članovi Planinarskog kluba ”Goražde- Maglić” i ove godine učestvovat će u  „Maršu mira”, koji se organizuje u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Pripreme su već počele u ovom goraždanskom klubu koji već 14 godina na ovaj način odaje počast žrtvama genocida.

„   Baštinimo ovu tradiciju već 14 godina i jedan smo od prvih klubova koji se organizirao da na ovakav način oda počast žrtvama genocida. I ove godine učesnici će preći put dug više od 100 kilometara, kroz tri etape. Prijave za učešće otvorene su do 2. Jula , a polazak je planiran  7. Jula“ – kaže predsjednik PK „Goražde – Maglić“ Zajko Šovšić.

Planinari Goražda poručuju kako je Srebrenica za njih  hodočašće te da patnju Srebreničana ponajbolje razumiju Goraždani, kojima je  bila namijenjena slična sudbina.

„ Goražde „grad heroj“ i nekadašnja Zaštićena zona UN-a, zahvaljujući našim braniocima izbjegao je sudbinu Srebrenice, ali najmanje što možemo učiniti je da ne zaboravimo. Osim fizičke spreme, učesnici marša  moraju biti spremni izdržati i psihološki pritisak potresnih priča  koje svjedoče o  razmjerama   zločina počinjenih  na više lokacija. Mi kao klub ćemo se potruditi u tom logističkom smislu i učiniti sve da to protekne u najboljem redu. Očekujemo podršku Grada Goražde, BPK ali i privrednih subjekata“ – kazao je Šovšić.