U toku rekonstrukcija predajnika

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u toku je sanacija predajnika RTV BPK Goražde.

Po riječima ministra privrede BPK Mensada Arnauta u čijem je resoru održavanje predajnika, radi se na sanaciji linkovskih veza i TV pretvarača na lokaciji Biserna u Goraždu, a sanacija predajnika i pratećih objekata planirana je i na drugim lokacijama u tom kantonu.

– Već nekoliko dana traje prekid u emitivanju programa Radio Goražda dok signal kantonalne TV građani mogu pratiti isključimo putem kablovskih operatera. Razlog je sanacija predajnika koja će ubrzo biti završena čime rješavamo dugogodišnji problem. Imajući u vidu da je ta oprema koja se koristi jako zastarila i u proteklom periodu često je dolazilo do lošeg kvaliteta tona i slike, napravili smo jedan plan kako bismo otklonili sve te nedostatke kako bi građani imali kvalitetan prijem. Posebno se ta sanacija odnosi na repetitor Biserna i Hadžića brdo koji su glavni i s kojih se signal šalje na druge predajnike – azao je Arnaut.

Dodaje da bi sanacija ovih repetitora trebala biti završena za dan dva a ona će biti obavljena svuda gdje se ukaže potreba, kako bi se omogućilo da svi građani imaju kvalitetan signal.

Resorni ministar naglašava da se predajnici nalaze na različitim lokacijama širom BPK poput Biserne, Hadžića brda, Uhota brda Crijeteža, Fočanske jabuke, Prače.

– Vjerujemo da ćemo u skorije vrijeme, za 30 ili 60 dana, realizovati i drugi fazu i vratiti repetitore u solidno stanje kako bi građani mogli imati kvalitetan signal i tamo gdje ga nije bilo. U sklopu ovih aktivnosti predviđena je i sanacija objekta na Hadžića brdu koji je bio u ruševnom stanju i potpisali smo ugovor s izvođačem vrijedan oko 14.000 KM, uradit će se krov i fasada, jer u ovom objektu su i repetitori drugih radio i tv kuća iz BiH – pojasnio je Arnaut.

Ministar privrede ističe da su sredstva u ove svrhe obezbjeđena od prihoda drugih medijskih kuća, korisnika predajnika na području BPK Goražde.