ŠTAB CZ GRADA GORAŽDE DONIO ODLUKU DA NOVČANO POMOGNE STRADALE DEMINERE I NJIHOVE PORODICE

Štab civilne zaštite Grada Goražda održao je danas svoju vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana informacija o nesreći koja se desila u utorak 25.06.2019. kada su ranjena dvojica deminera, uposlenika kompanije MAG koji su ranjeni prilikom eksplozije tokom deminiranja na lokalitetu Nekopi kod Goražda. Riječ je o Nebojši Karoviću iz Foče Uzun Zuhretu iz Tarčina koji su zadobili teže povrede nogu, a prva pomoć ukazana im je u Urgentnom centru Kantonalne bolnice Goražde.  

“Povrede su ozbiljne i mi smo im pružili adekvatnu pomoć. Obzirom da je jedan osiguranik RS-a, prebačen je u bolnicu u Foči, a drugi je transportovan u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu na daljnje liječenje. Obojica su van životne opasnosti i bili su prisebni i komunikativni kada su dovezeni”, kazao je ovom prilikom u izjavi za medije dežurni doktor Urgentnog centra Kantonalne bolnice Goražde dr. Ali Gavrankapetanović.

“Deminiranje na lokalitetu Nekopi počelo je od oktobra prošle godine uz finansijsku podršku američke vlade”, potvrdila je Feni pomoćnica gradonačelnika Goražda za CZ Samira Drakovac.

“Incident koji se  desio u utorak  potvrđuje da je riječ o zagađenom terenu i opasnom zadatku a u pitanju je površina od dva miliona metara kvadratnih, a poslovi deminiranja povjereni su kompaniji MAG i trebali bi trajati do septembra ove godine. To je jedna od prioritetnih lokacija za deminiranje na području BPK Goražde gdje žive povratnici bošnjačke i srpske nacionalnosti koji se bave poljoprivredom i stočarstvom i  svakodnevno su izloženi riziku”, kazala je Drakovac.

Štab CZ Grada Goražda na vanrednoj sjednici održanoj danas donio je Odluku da se novčano pomognu stradali demineri i njihove porodice, a gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović, koji je ujedno i komandant Štaba CZ, sa saradnicima, posjetio je ranjene deminere kako bi im uručio novčanu pomoć, izrazio žaljenje zbog ovog nemilog incidenta, te im poželio brz oporavak.