Sufinansiranje projekata u saradnji sa Obrtničkom komorom

Služba za zapošljavanje Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde realizovat će program sufinansiranja poduzetništva  u 2019. godini.

Po riječima  stručne saradnice za aktivnu politiku i posredovanje u zapošljavanju Senije Hadžić, riječ je o pilot projektu čiji je cilj podstaći i pomoći registraciju deficitarnih obrta na području ovog kantona.

Program je rađen u  saradnji sa Obrtičkom komorom BPK Goražde a predviđeno je sufinansiranje pokretanja i vođenja deficitarnih obrta kojih nema, odnosno kojih ima najviše tri registrovanih na području BPK.

„ Sufinansiranje je planirano  u iznosu od 10.000 KM za troškove registracije obrta, i troškove uplate doprinosa u prva 24 mjeseca, uz obavezu nezaposlene osobe odnosno onoga ko registruje obrt da još šest mjeseci drži registrovan obrt, što u konačnici iznosi ukupno 30 mjeseci“ – pojansila je Hadžić.

Za realizaciju programa predviđena su sredstva u ukupnom iznposu od 50.000 KM što će biti dovoljno za pet nezaposlenih osoba čije prijave budu ocijenjene najboljim.

„ Mi imamo namjeru da ta sredstva dođu u prave ruke odnosno za ona zanimanja kojih nema u BPK.  Po podacima Obrtničke komore to su obućar, moler, zidar, vodoinstalater, elektroinstalater, keramičar, parketar i druga. Interesovanja za sada nema u velikom broju, vjerovatno što su deficitarna zanimanja i što osobe koje možda i znaju raditi te poslove, da bi registrovali djelatnost, moraju imati završenu odgovarajuću školu“ – kazala je Hadžić.

Iz Službe za zapošljavanje pozivaju zainteresovane nezaposlene osobe različite stručne spreme, starosne dobi do 50 godina, da dođu u Službu gdje će dobiti sve potrebne informacije.

Javni poziv za prijave otvoren je do 9.jula a odabir korisnika izvršit će komisija u čijem sastavu će biti i predstavnici  Obrtničke komore BPK Goražde.