Na MOSI igrama učestvuje 45 sportista iz BPK

Goraždanski sportisti tradicionalno će učestvovati na 56. Međuopštinskim omladinskim sportskim igrama (MOSI) koje sutra počinju na Sokocu.

Po riječima koordinatora MOSI igara za BPK Nermina Obuće, Grad Goražde i Bosanskopodrinjski kanton predstavljat će 45 sportista koji će se takmičiti u ženskoj odbojci, ženskom nogometu, ribolovu, atletici i biciklizmu.

„  Sve pripreme kada su upitanju naše sportske ekipe su završene i na MOSI igre odlazimo sutra. Otvaranje je predviđeno u 15.30 sati uz svečani defile učesnika zatim obraćanje načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te naravno polaganje zakletve sportista i sudija koji učestvuju“ – pojasnio je Obuća.

Dodao je da će  sportisti iz Goražda i ove godine nastojati što bolje predstaviti grad  i kanton iz kojeg dolaze.

„ Takmičenje u ribolovu održava se na višegradskom jezeru. Što se tiče odbojke tempo će biti naporan jer svaki dan igraju se po dvije utakmice obzirom da je prijavljeno 16 ekipa. Nogometašice igraju u četvrtak i petak, u prvoj utakmici sastaju se sa ekipom Sokoca i pobjednik tog susreta sastaje se sa ekipom Pljevalja koja igra Ligu šampiona i nadam se da će naše djevojke pružiti dobar otpor i steći jedno veliko iskustvo. Naši atletičari prvu utrku na 1500 metara imaju odmah nakon otvaranja i sutradan u disciplinama 100, 200 i 3000 metara, a biciklisti se takmiče u petak“ – precizirao je Obuća.

Podsjetio je da su goraždanski sportisti i na prethodnim igrama ostvarivali dobre rezultate

„ Odbojkaški klub  Goražde je već nekoliko godina u samom vrhu kada su MOSI igre u pitanju i  osvajali smo medalje i u Rogatici i u Pljevljima. Nadam se i ove godine medalji  jer sada idemo u najjačem sastavu. I ostale naše ekipe su kvalitetne i vjerujemo da će osvojiti neku od medalja“ – dodao je.

Obuća naglašava da je učešće  Goraždana na MOSI igrama dugogodišnja tradicija, a njihovo učešće na ovogodišnjim igrama omogućili su Grad Goražde, BPK i kompanija Prevent.

„ Mi smo jedini grad iz Federacije BiH čiji sportisti učestvuju na ovim igrama i nama je u interesu da tu tradiciju nastavimo i na najbolji način promovišemo sport, naš grad i državu. Cilj ove manifestcaije je druženje, upoznavanje sportista i širenje prijateljstva i na tome su ove igre i ponikle nekada davno u saradnji nekada republika a sada država BiH, Srbije i Crne Gore.  Činjenica da će ove godine na MOSI igrama učestvovati 2200 sportista sa ove tromeđe te da je akreditovano oko 200 novinara iz regiona, govori o značaju ove manifestacije“ – kazao je koordinator MOSI igara za BPK Goražde.