Utvrđen konačan program festivala prijateljstva

Konačan program 22. Internacionalnog „Festivala prijateljstva – Goražde 2019.“ utvrđen je na današnjoj sjednici organizacionog odbora manifestacije čiji je organizator Javna ustanova Centar za kulturu pod pokroviteljstvom Grada Goražde.

Istaknuto je da će ovogodišnji festival koji se tradicionalno održava od 1. do 6. Avgusta ponuditi mnoštvo sadržaja iz različitih sfera umjetnosti, za sve uzraste.

Festival će praktično početi 31. Jula kada će biti otvorena izložba fotografija „ Duhovnost kroz umjetničku fotografiju“ koja promoviše multikulturalnost i toleranciju, a organizator izložbe je Međureligijsko vijeće BiH. Isti dan biće otvorena i Stalna arheološka postavka „„Goražde i okolina u prošlosti“ u okviru goraždanskog Zavičajnog muzeja.

Festivalski sadržaji odvijat će se na različitim lokacijama, u i oko centra za kulturu, na platou gradske dvorane te drugim,  a građani Goražda i svi posjetioci grada na Drini u prvih šest dana avgusta susrest će  se sa brojnim umjetnicima iz više zemalja svijeta – istaknuto je na sastanku

„ Ljubiteljima pozorišta predstavit će se glumci Tarik Filipović sa poznatom monodramom „ Ćiro“ i Branko Đurić sa popularnom „ Đurologijom“. Bogati su i programi pop-rok i narodne muzike. Na velikoj festivalskoj pozornici nastupiće, između ostalih i „ Bombay štampa“ , Emir&Frozen Camels, Zona isključenja“, „ Frenky“, goraždanski izvođači“ Ilvana&Trio, „ Disa&,Revolver“ te Ana Bekuta, Emir Đulović i drugi“ – precizirao je član organizacionog odbora Sanid Zirak.
Treća noć festivala rezervisana je za smotru folklora i narodnu muziku na kojoj će se predstaviti kullturno – umjetnička društva i ansambli iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. U ovoj noći goraždansko kulturno – umjetničko društvo „ “Azot“ obilježiće 65 godina postojanja.

Tradicionalno u okviru festivala bit će organizovane promocije knjiga a književna publika ovoga puta družit će sa piscima iz Sarajeva, Pariza i Dubrovnika.

U festivalaskom programu su i mini sajam knjige sa nekoliko bosansko-hercegovačkih izdavačkih kuća,  sajam „ Stari zanati“ a  neće izostati ni sportski događaji.  Posebno atraktivna i ovoga  puta bit će tradicionalna „ Bosanska avlija“.