Brazil osvojio deveti naslov Copa Americe

Fudbaleri Brazila osvojili su sinoć Copa Americu, pošto su u finalu pobijedili Peru s 3:1.

Brazil je trijumfom na stadionu Marakana u Rio de Žaneiru došao do devetog trofeja Copa Americe, a prvog od 2007. godine.

Ekipa selektora Titea do vodstva je stigla iz prve prilike na utakmici kada je Gabriel Jesus na desnoj strani driblingom “izbacio” dvojicu čuvara i na drugoj stativi pronašao usamljenog Evertona koji je loptu “zakucao” u mrežu Pedra Gallesea.

Nastavio je Brazil da pritiska rivala, ali je Peru ipak u 44. minutu došao do izjednačenja iz jedanaesterca. Thiago Silva poslije ubačene lopte s desne strane igrao je rukom u svom šesnaestercu, pa je arbitar pokazao na bijelu “tačku”. Siguran izvođač najstrože kazne bio je Paolo Guerrero.

Brazil je ipak pred odlazak na odmor uspio ponovo da dođe do prednosti, a ovaj put Arthur je uposlio Jesusa koji je u trećem minutu sudijske nadoknade vremena zatresao mrežu rivala.

Peru je u drugom dijelu koliko-toliko uspostavio ravnotežu, a posebno poslije drugog žutog kartona Jesusa u 70. minutu.

Pored igrača više na terenu, Peru nije uspio ozbiljnije da ugrozi gol Alissona, a na drugoj strani Brazil je u 91. minutu iz penala došao do trećeg gola koji je postigao Richarlison.

federalna.ba