Planinari iz Gorazda na putu prema Potočarima

Planinari iz Goražda krenuli prema Potočarima: Ko ne ode u Srebrenicu proživio je život uzalud, ona opominje da ne zaboravljamo

Na put prema Srebrenici gdje će i ove godine 11.jula prisustvovati kolektivnoj dženazi i ukopu žrtava genocida u Memorijalnom centru Potočari jutros je krenulo oko 20-tak članova Planinarskog društva “Goražde-Maglić”. Goraždanski planinari u Maršu mira učestvuju već 14-tu godinu, a pridružili su im se i planinari iz Crne Gore, iz Bara, dok će tokom putovanja to učiniti i nekolicina planinara iz Srbije, odnosno Novog Pazara.

“Već je 14 godina kako mi organizujemo ovaj memorijalni pohod sa jednom namjerom, da se nikada i nikome ne ponovi, ali i da se nikada ne zaboravi Srebrenica. Svi danas imamo posebne emocije tuge zbog svega što je to vrijeme donijelo. Najmanje što možemo učiniti je da odamo počast svim stradalnicima na tom putu smrti i tuge, da to dostojanstveno učinimo”, kaže Zajko Šovšić, predsjednik  društva “Goražde – Maglić”.

On dodaje da su logističku podršku planinarima pružili iz kompanije Prevent te gradske uprave Goražde. Oni će danas stići do kampa u Nezucima gdje je planirano okupljanje svih učesnika, nakon čega ih očekuje prva dionica puta od 30-tak kilometara koju će preći prvog dana, a ukupna dionica je oko 110 kilometara.

Sa goraždanskim planinarima putuje i Mirsad Mehinagić iz Bara, koji svake godine učestvuje u Maršu mira.

“Idemo iz ljudskih pobuda na ovaj marš, nema nas puno iz Crne Gore, nas dvojica smo možda i jedini i svake godine po dvojica i to zahvaljujući planinarima iz Goražda koji nas bratski prime da zajedno odamo počast svim umrlim i poginulim. Molim uzvišenog boga da im podari deredže šehida, a njihovim familijama sabur i strpljenje i svako dobro na ovom svijetu”, poručuje Mirsad.

Goraždani imaju posebnu vezu sa Srebrenicom, jer im je bila namijenjena slična sudbina, kaže Alija Lapo, jedan od učesnika pohoda.

“Ja sam čvrsto uvjeren da je Goražde grad koji treba posebno njegovati  tradiciju odlaska u Srebrenicu i da nikada ne smije zaboraviti žrtve Srebrenice jer Goraždu je bila namjenjena sudbina Srebrenica i mi koji odlazimo  uvijek pozivamo i druge sa željom da nas što više ide jer ko  ne ode u Srebrenicu taj je proživio život uzalud. Često ponavljam da ulazeći u same Potočare ta tišina grmi više nego svi topovi Balkana, ta tišina opominje da nikada ne zaboravimo žrtve Srebrenice i da nikada ne zaboravimo ono što se nama desilo”, kaže Alija.

Amri Čengić ovo je drugi odlazak sa planinarima na Marš mira.

“I tužno i lijepo iskustvo, upoznate ljude koji doživjeli sve to, proživite s njima ono što je bilo i shvatite da ne smijemo zaboraviti. Nikada”, poručuje Amra.

Ove godine prema Srebrenici će iz Goražda organizovano krenuti ukupno 120 učesnika, koji će se solidarisati sa svim žrtvama Srebrenice i odati počast. Planinari, maratonci i biciklisti iz Goražda u različito vrijeme će doći u Srebrenicu, a tamo će im se pridružiti predstavnici gradske uprave gdje će zajedno u kompleksu Memorijalnog centra položiti cvijeće i proučiti fatihu pred duše svih žrtava genocida u Srebrenici.