Sarajevo poraženo od Celtica

Nogometaši Sarajeva poraženi su večeras u prvoj utakmici prvog kola kvalifikacija za Ligu prvaka na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” od škotskog prvaka Celtica rezultatom 1:3.

Celtic je od prve minute utakmice imao terensku inicijativu, a dojam je da se taktika Husrefa Musemića zasnivala na takvoj postavci igre i pokušajima da Sarajevo iz kontranapada ugrozi gol škotskog šampiona.

Gosti su gradili svoje akcije oko šestaesterca Sarajeva i pokušavali pronaći rupu u odbrani, međutim bh. prvak je imao prvu veliku priliku na ovom meču. Nakon odličnog dubinskog ubačaja, Anel Hebibović se u sedmom minutu susreta našao “oči u oči” sa golmanom Celtica Bainom koji brani njegov pokušaj.

Uslijedio je period igre bez prilika, a Sarajevo je ponovo zaprijetilo u 24. minute kada je Rahmanović pokušao iznenaditi golmana Celtica udarcem iz teške situacije. Njegov šut je blokiran, a Sarajevo nakon toga nije uspjelo realizovati dva uzastopna kornera.

Iako je škotski predstavnik imao posjed lopte, Sarajevo je u prvom dijelu meča na Koševu imalo ozbiljnije prilike. Takvu igru Musemićevi izabranici krunisali su u 30. minute, kada je Oremuš nakon kornera matirao golmana Baina.

Celtic je već u idućem minute zaprijetio iz slobodnog udarca, ali Kovačević je bio oprezan i odbranio svog gol. Napadi gostiju isplatili su se u 34. minutu kada preciznim udarcem Johnstona s dvadesetak metara dolaze do izjednačenja.

Pet minuta prije kraja poluvremena Celtic je mogao doći do vodstva nakon što se Hodžić okliznuo u svom šesnaestercu, ali Forrest nije iskoristio njegovu grešku.

Celtic dolazi do vodstva već početkom drugog poluvremena, tačnije u 51. minutu kada je Edouard nakon greške igrača Sarajeva preciznim udarcem matirao Kovačevića.

Većih uzbuđenja do 70. minute nije bilo, a nije se mijenjao ni odnos snaga na terenu jer je Celtic i dalje imao terensku inicijativu. Sarajevo dvadesetak minuta prije kraja meča pojačava napade, ali promjene rezultata nije bilo.

Pet minuta prije kraja utakmice Celtic dolazi i do trećeg pogotka kada je Sinclair bez većih problema primio loptu u šesnaestercu Sarajeva i petom postigao pogodak.

Nakon kontranapada gostiju Eduard je imao priliku da postigne i četvrti gol za svoj tim, ali dobro postavljeni Kovačević brani njegov udarac.

Do kraja utakmice promjene rezultata nije bilo, a Škoti su došli na korak do plasmana u drugo pretkolo Lige prvaka. Revanš će biti odigran naredne sedmice u Glasgowu.

Igrač Sarajeva Mirko Oremuš koji je postigao prvijenac za svoj novi tim, rekao je nakon meča kako je veoma sretan što je u debiju za Sarajevo postigao pogodak, te što je Sarajevo pokazalo dobar nogomet protiv renomiranog protivnika.

“Igrali smo protiv odlične ekipe koja redovno nastupa u evropskim takmičenjima i mogu biti zadovoljan kako smo odgovorili na ovaj izazov. Bilo je za očekivati da će oni diktirati tempo, a mi smo imali nekoliko dobrih kontranapada koje, nažalost, nismo uspjeli iskoristiti. Ipak, mislim da smo pred navijačima pokazali da se nismo prepali i zahvaljujem im se na sjajnoj podršci” rekao je Oremuš.

Dodaje da su igrači Celtica došli do preokreta zahvaljujući individualnom kvalitetu, što se najbolje vidjelo kod njihovog prvog i drugog gola.

“Pokazali su klasu i ja im čestitam. U revanšu će nam biti teže, oni će se osjećati ugodnije na svom terenu, ali ta utakmica će biti sjajno iskustvo za nas. Moramo se postaviti kao večaras od prvog minuta, dati sve od sebe da bi na kraju bili zadovoljni”, zaključio je Oremuš.

Uprkos kiši, utakmicu je pratio veliki broj navijača, među kojima je i nekoliko stotina Škota koji su u Sarajevo stigli kako bi bodrili svoj tim.

Prethodno su ulicama Sarajeva prema stadionu “Asim Ferhatović Hase” prošle hiljade navijača Sarajeva.