S goraždanskog Mosta žrtava genocida u Srebrenici spuštene 33 ruže

Najmlađi goraždaski rukometaši i brojni građani spustili su cvijeće u rijeku Drinu sa mosta Žrtava genocida u Srebrenici pokazujući na ovaj način da se Goražde, nekadašnja zaštićena zona UN-a, suosjeća sa porodicama žrtava genocida koje će danas naći vječni smiraj na mezarju u Potočarima, ali i svim drugim koji su doživjeli golgotu Srebrenice.

“Dijelimo bol s preživjelim Srebreničanima na ovaj način, suosjećamo i pamtimo. Naši sugrađani su danas u Srebrenici, mnogi od njih su željeli lično otići i pomoliti se pred bijelim nišanima u Potočarima, za smiraj duša nevino ubijenih, i da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica. U Goraždu je danas tišina koja opominje, tišina koja podsjeća i tišina u kojoj se molimo da nikada niko u svijetu ne doživi ono što smo mi u Srebrenici, Goraždu, Prijedoru, Foči…”, poručio je Haris Fidahić, trener RK Radnički, koji je predvodio šetnju.

Drinom su zaplovile 33 ruže, simbolično, za žrtve koje danas nalaze smiraj na mezarju u Potočarima.

U Goraždu će dan nakon komemoracije, u znak sjećanja na žrtve Srebrenice, biti organiziran performans “Nema te na kahvi” postavkom 8.372 fildžana na mostu Alije Izetbegovića.