Retroaktivna isplata stipendija studentima u BPK Goražde

Stotinu osamdeset studenata sa područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde ostvarilo je pravo na dodjelu stipendija iz kantonalnog budžeta, u studijskoj 2018/2019. Godini.

Iako je studijska godina završena, ugovori o dodjeli stipendija potpisani su tek danas u ministarstvu za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Studenti kažu da će im sredstva koja će dobiti retroaktivno, poslužiti za narednu studijsku godinu.

„ Obzirom da se tek sada isplaćuju stipendije za prošlu godinu, mislim da će mi ova novčana podrška, ako sve bude u redu, dosta značiti u narednoj fakultetskoj godini. Smatram da su resorno ministarstvo, odnosno čitava vlada BPK Goražde nekim dijelom krivci za kašnjenje u isplati stipendija. No, treba pozitivno razmišljati i nadam se da će u predstojećoj godini taj proces isplate krenuti u januaru – izjavio je student treće godine novinarstva Haris Tutić.

Iznos stipendija kreće se u rasponu od 130 do 190 KM, zavisno od fakulteta, a u ove svrhe u budžetu je planirano 150.000 KM

Iz resornog ministarstva najavili su da će ubrzo uslijediti nova konkursna procedura za dodjelu stipendija u narednoj studijskoj godini.

„ S obzirom na broj prijavljenih studenata koji su aplicirali za dodjelu stipendije, jasno je da je većini njih potrebna podrška i kroz institucije vlasti, takođe i podrška roditeljima. Trebamo podržavati najuspješjnije studente ali vodimo računa i o socijalnom aspektu ove podrške jer ima roditelja koji njihovim primanjima ne mogu obezbjediti finansijsku podršku za studij njihove djece. Svakako se moramo potruditi da u narednom periodu kompletan ciklus teče na vrijeme što znači i da isplata stipendija ide normalnom dinamikom – kazao je ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde Arman Bešlija.