Na festivalu omladinske umjetnosti u Fočanskoj Jabuci

Goraždanski lokalni tim Asocijacije srednjoškolaca u BiH okupio je oko 30-tak mladih ljudih iz cijele BIH na festivalu omladinske umjetnosti koji su organizirali u Fočanskoj Jabuci kod Ustikoline. Mogli su ga nazvati i “festival bez interneta” jer su mladi čak četiri dana bili bez pristupa društvenim mrežama, u ‘izolaciji’ što se posebno dopalo Aidi Tirić iz Kaknja.

“To mi se najviše svidjelo, jer smo tako potpuno neopterećeni onim što se dešava u ‘globalnom selu’ uživali u potpuno drugačijim stvarima, u prirodi, izvrsnoj hrani zahvaljujući našoj kuharici, slikali smo, glumili, fotografisali, ovo je jedno prelijepo i neobično iskustvo. I bio je zaista doživljaj provesti ove dane bez interneta , učiti , raditi”, ističe Aida.

Sve i da im je bio na raspolaganju internet, učesnici Festivala omladinske umjetnosti ne bi imali vremena posjećivati društvene mreže zbog brojnih radionica u kojima su učestvovali stičući nova znanja iz oblasti fotografije, glume ali i raspravljajući o važnom problemu koji je prisutan u našem društvu, a riječ je o vršnjačkom nasilju. Uspjeh prošlogodišnjeg festivala bio je više nego dovoljan razlog da se i ove godine, srednjoškolci okupe na istom mjestu.

“I zbog tog uspjeha mi smo odlučili da radimo na tome da ovo postane tradicija jer je prvi festival bio veoma uspješan i poticajan. Sav je bio posvećen, kroz radionice, upravo umjetnosti, a ove godine smo realizovali i radionice o misiji i ciljevima ASuBiH, te prevenciji nasilja i o vrijednostima nenasilne komunikacije. Mislim da je naš susret super prilika da upoznamo jedni druge i kroz radionice naučimo brojne nove i korisne vještine. Naravno, i da izgradimo i ojačamo naše prijateljstvo, ističe Amna Kazagić, iz Asocijacije srednjoškolaca.

Iako su zadovoljni onim što im je ponudjeno u okviru brojnih radionica, učesnicima je najvažnije druženje i nova prijateljstva.

“Ta prijateljstva su najvažnija i nadam se da će trajati”, ističe Ema Hasanspahić iz Zenice.

Deni Trumić iz Živinica smatra značajnim to što su uporedo učili i  kako da budu bolji volonteri  i da radimo na problemima.

“Nemoj biti tih, budi dio njih, dio najboljih”, poručio je mladima iz cijele zemlje.

Festival su podržali kantonalno Ministarstvo obrazovanja, Grad Goražde, Organizacija World vision i niz sponzora.