Sarajlila Darko Lončar istrčao ultramaraton od Sarajeva do Goražda za deset sati i pet minuta

Sarajlija Darko Lončar istrčao je ultramaraton od Sarajeva do Goražda i to punih 100 kilometara za 10 sati i pet minuta, dok je Igor Isanović ovaj put prešao biciklom uz veoma loše vremenske uslove, kišu i pljusak za tri sata.

“Nikad gora i teža vožnja sa puno brda, prvo preko Romanie gdje me ‘uhvatio’ pljusak, kasnije na dva kilometra od Goražda i grad. Nisam imao gdje stati nego sam usput vidio neki veliki stari kanister, pokupio ga i tako malo sačuvao leđa, a glavu je čuvala kaciga. Do Goražda sam stigao za tri sata uz nešto više od 1000 evelacije, a onda sam trku od pet kilometara prošao za 24 minute”, kaže Igor.

 

Njegov prijatelj Darko ultramaraton je posvetio Drinskim mučenicama, ali i prijateljima iz Atletkog kluba Goražde koji su organizirali Međunarodnu utrku prijateljstva za odrasle i djecu “Goražde 5k”

 

“Ovim ultramaratonom želio sam podržati AK Goražde i održavanje njihove prve utrke prijateljstva na 5k. Pored toga ovaj ultramaraton sam istrčao i kao hodočašće blaženim Drinskim mučenicama, koje su u Drugom svjetskom ratu stradale na svirep način. Na moje veliko zadovoljstvo, prilikom dolaska u Goražde dočekala me je predsjedavajuća BPK Goražde Edita Velić, te smo zajedno položili cvijeće na spomenike Drinskim mučenicama i nevino stradaloj djeci u proteklim ratnim sukobima. Ovu priliku bih iskoristio da pozovem “odgovorne” sa svih razina vlasti, da ulože više novca i pažnje sportskoj zajednici u Goraždu, te pomognu rekonstrukciju atletske staze”, kaže Darko.

 

Na Međunarodnoj utrci prijateljstva “Goražde 5k” učešća je uzelo oko 300 učesnika, djece i odraslih iz BIH i regije.

 

Pobjednik u muškoj kategoriji je Sreto Krstić, drugo mjesto je osvojio Kerim Saračević, a slijedi Berin Mušanović. U ženskoj kategoriji najbolja je bila Amela Trožić, slijede je Adela Mutapčić i Merima Pindžo

 

Posebno atraktivne bile su i utrke za djecu podijeljene u tri kategorije po godištima, dok je nakon utrke organiziran after party, a potom koncert grupe “Zoster” u Ljetnom kinu Centra za kulturu Goražde.