Problemi pacijenata: Nemaju onkologa, na pregled kod radiologa čekaju dva i po mjeseca

Na području Bosansko podrinjskog kantona (BPK) Goražde posljednjih godina povećan je broj oboljelih od malignih bolesti, među kojima je sve više mladih ispod 40 godina starosti.

Kazala nam je to Mersiha Nogo Pecikoza, predsjednica Skupštine Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser”, dodajući da stanje oboljelih dodatno komplicira nedostatak radiologa u Kantonalnoj bolnici Goražde, pa se stvaraju duge liste čekanja.

– To je naš dugogodišnji problem, koji se pokušava riješiti angažiranjem radiologa iz Višegrada koji u Goražde dolazi tri puta sedmično. Međutim, to je nedovoljno. Često nam se dešava da onkološki pacijenti trebaju na zakazanu kontrolu u Sarajevo, a još nisu došli na red za ultrazvuk, jer se čeka i po dva i po mjeseca na pregled. Možete li zamisliti šta to znači za oboljelu osobu!? Mnoge zaborave na termin, a česti su slučajevi da žene i odustanu od pregleda, jer uz maltretiranje oko čekanja, stalno je prisutan strah šta će ljekar reći nakon pregleda – naglašava Nogo Pecikoza, koja u Kantonalnoj bolnici Goražde radi kao medicinska sestra.

Bore se za lične dohotke, a ne za pacijente

Kaže kako je o ovom problemu do sada u nekoliko navrata razgovarala sa menadžmentom bolnice, ali i nadležnim ministarstvom.

– Nažalost, još niko nije našao za shodno da se ovo goruće pitanje stavi na dnevni red sjednica ili skupština. Situacija u cijeloj zemlji je takva da se mnogi bore za lične dohotke, a ne za pacijente, ne uzimajući u obzir da se svi sutra možemo naći u situaciji da nam je potrebna pomoć ljekara – napominje Nogo Pecikoza.

No, radiolog nije jedini specijalista koji nedostaje Kantonalnoj bolnici Goražde. Ova zdravstvena ustanova, prema riječima prim. dr. Nermine Kamenice, direktorice bolnice, koja je ovu funkciju preuzela prije osam mjeseci, suočava se sa nedostatkom specijalista i iz drugih oblasti.

– Mi nemamo ni onkologa. Cjelokupan teret liječenja spao je na 14 specijalista, a kako bi bolnica normalno funkcionisala potrebno je barem još toliko. Raspisivali smo konkurs za radiologa, ali nam se niko nije javio. Doktorica koja tri puta sedmično dolazi iz Višegrada radi svojski i trudi se, ali to nažalost nije rješenje. Imali smo doktora koji je završio specijalizaciju iz radiologije, i trebao je odraditi dupli vremenski period u našoj ustanovi, ali je nakon samo jednog dana rada dao otkaz – kaže Kamenica.

Jedan od problema, za koji, kako kaže Nogo Pecikoza, nema razumijevanja ni vlasti, a ni Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Goražde, je nedovoljan broj proteza koje su namijenjene ženama podvrgnutim mastektomiji (operacija kojom se uklanja tkivo dojke).

– Naše žene jednom u dvije godine dobiju grudnjak sa protezom. Neka svaka zdrava žena pokuša shvatiti kako se jedan grudnjak može nositi dvije godine!? On se raspadne nakon pet, šest mjeseci. Onda je pacijentica primorana da o svom trošku kupi i grudnjak i protezu. U nekim kantonima pacijentice dobiju novi grudnjak sa protezom svakih šest mjeseci. Na Skupštini BPK Goražde  rečeno je kako u Zavodu zdravstvenog osiguranja imaju viška novca, pa će Udruženje uputiti dopis Fondu da komisije koje to određuju pokušaju iznaći rješenje da naše žene barem jednom godišnje dobiju pravo na novu protezu – ističe Nogo Pecikoza.

Udruženje “Biser” osnovano je 2006. godine, a u svom sastavu trenutno ima oko 30 oboljelih članova, te još 70-tak pridruženih članova koji, kako kaže, Nogo Pecikoza, redovno plaćaju članarinu kako bi im pomogli.

– Oboljelih je daleko veći broj, ali ljudi se ne učlanjuju jer nisu informisani, ili ne žele da neko sazna za njihovu bolest. Nažalost, još uvijek je puno onih koji bolest smatraju sramotom – dodaje Nogo Pecikoza.

Udruženje plaća putne troškove ženama

Osim 1.500 KM, koliko godišnje dobiju od registracije učestvujući na utrci koja se svakog oktobra organizira u Sarajevu, u povodu borbe protiv karcinoma dojke, i 250 maraka, koliko su do sada u dva navrata dobili od Muhameda Ramovića, gradonačelnika Goražda, Udruženje “Biser” nema više nikakvih primanja.

– To 1.500 KM bude za nekoliko predavanja  te za psihološku pomoć oboljelim ženama. Predavanja organizujemo sa ciljem da se žene upoznaju koliko je važno rano otkrivanje karcinoma dojke, koji je u 90 posto slučajeva izlječiv ako se na vrijeme otkrije. Predavanja su urodila plodom, jer smo u prošloj godini, u odnosu na 2017, za 160 posto imali veći broj žena koje su otišle na mamografski pregled. Naročito nam je drago što je sve više žena iz ruralnih područja koje se podvrgavaju ovom besplatnom pregledu – kaže Nogo Pecikoza.

Iako su primanja minimalna, Udruženje se trudi da na sve načine pomogne svojim članicama.

– Imamo slučajeva da žene u toku jednog mjeseca moraju tri ili četiri puta otići na kontrolu u Sarajevo, jer za jedan dan ne mogu sve završiti. U takvim slučajevima Udruženje plaća putne troškove. Na državnom nivou donesen je zakon da pacijenticama, koje su upućene na liječenje van grada prebivališta, zavod zdravstvenog osiguranja kantona u kojem osoba živi, snosi troškove liječenja. Međutim, taj zakon nikada nije implementiran u BPK-u – dodala je Nogo Pecikoza.

Faktor